1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

VTT: Olki on ongelmallinen bioetanolin raaka-aine

Myllykoskelle suunnitellun bioetanolin raaka-aineeksi suunniteltu olki ei ole asiantuntijan mukaan kovin energiatehokas. Selvitysten mukaan maahan mahtuisi korkeintaan kaksi olkea hyödyntävää bioetanolitehdasta, jotta ne voisivat toimia kannattavasti.

Kuva: Kirsi Partanen / Yle

Myllykosken vanhaan paperitehtaaseen suunnitellun bioetanolitehtaan raaka-aineeksi on kaavailtu olkea. Maatalouden sivutuotteena syntyvää olkea on nykyisellään käytetty lähinnä maanparannukseen.

Tehtaan tuotantokapasiteetiksi on arvioitu 72 000 tonnia bioetanolia. VTT:n laskelmien mukaan yhden etanolitonnin tuottamiseen tarvitsee noin viisi tonnia olkea.

– Olki on raaka-aineena hankalammasta päästä, sillä sen energiatiheys on esimerkiksi puuta heikompi. Lisäksi se on vaikeaa kuljetettavaa, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Arasto.

– Tuolla tuotantomäärällä Myllykoskelle suunniteltu laitos on melko iso olkea käyttäväksi laitokseksi, hän jatkaa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on selvittänyt biopolttoaineiden tuottamismahdollisuuksia. Sen laskelmien mukaan Suomessa voisi toimia kannattavasti kaksi olkea käyttävää bioetanolitehdasta.

– Kaikessa bioenergian tuotannossa on ehdoton edellytys, että raaka-ainetta on saatavilla helposti ja kustannustehokkaasti, Arasto muistuttaa.

Myllykosken laitossuunnitelmia VTT:n Arasto pitää erittäin tervetulleena koko bioenergia-alan kannalta. Suomen Bioetanoli Oy:tä hän pitää uskottavana toimijana. Vaikka kaavailtu tuotantomäärä vaikuttaa suurelta, olisi Myllykosken laitos toteutuessaan vielä varsin kaukana maame suurimmista. Esimerkiksi Nesteen Söldvikissä sijaitseva bioetanolitehdas tuottaa 400 000 tonnia vuodessa. 150 miljoonan investoinnin kannattavuudelle annetaan varovainen arvio.

– Se voi olla onnistuessaan kannattava, mutta tuskin mikään kultakaivos, pohtii liiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Arasto Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.