Radioäänet Närhi ja Nyman: Nuoruuden tunnemyrskyistä pohja lempimusiikille

Yle Radio Suomen suosikkiäänet Tarja Närhi ja Jake Nyman saavat vapaa-ajallaan usein keskustella musiikista radio-ohjelmien fanien kanssa. Musiikkitoimittajien mukaan teini-ikäisenä kuunneltu musiikki muodostaa ihmisen lempimusiikin pohjan.

musiikki
Tarja Närhi ja Jake Nyman
Iida Pakkanen / Yle

Yle Radio Suomen suosikkimusiikkitoimittajat Tarja Närhi ja Jake Nyman tunnistetaan äänestä vapaa-ajallakin. Kaupassa pitkäaikaiset kuuntelijat saattavat tulla kiittelemään hyvistä radio-ohjelmista.

– Jyväskylässä pankissa aikanaan ääneni riitti henkilöllisyystodistukseksi, Tarja Närhi naureskelee.

Jake Nymanin riesana olivat aikaisemmin vedonlyöjät. Googlen ja älypuhelimien myötä kapakasta aamuyöllä soittelevien kinastelijoiden määrä on tosin vähentynyt huomattavasti.

Lempimusiikki tuo mieleen nuoruusvuosien kokemukset

Useimmiten ihmiset tulevat juttelemaan julkkistoimittajien kanssa musiikista. Moni haluaa puhua juuri siitä omasta lempimusiikistaan, jota he ovat nuorena alkaneet kuunnella.

– Sehän on ihan tutkittu asia, että ihminen lukkiuttaa musiikkimakunsa siihen, mitä tapahtui 15-vuotiaana. Se tarkoittaa yleensä ensirakkautta ja ensisuudelmaa. Silloin tunteet ovat hyvin herkässä, Tarja Närhi sanoo.

Jake Nyman kertoo muistavansa vanhoja suosikkikappaleita kuunnellessaan esimerkiksi, missä on ollut ja mitä hänellä on ollut päällään, kun on kuullut sen ensimmäistä kertaa. Musiikki tuo mieleen jopa tuoksuja ja värejä.

– Se musiikki, jota kuuntelee 15–20 vuoden iässä muodostaa pohjan elämän soundtrackille. Se on valtavien murroksien elämänaikaa, hän toteaa.