1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisten erotiikkavälineitä myyvä liike jäi ilman rahoitusta – Finnvera ei rahoita "aikuisviihdettä"

Yrittäjät yllättyivät saadessaan kielteisen rahoituspäätöksen Finnveralta. Heidän mukaansa Finnvera ei pitänyt toimintaa eettisten arvojen mukaisena.

Kotimaan uutiset
Mira ja myymälän hyllly
Mira Lahtela asettelee naisille tarkoitettuja tuotteita uuden liikkeen hyllyille.Heikki Ahonen / Yle

Lahtelaisliikkeen hyllyillä on pinkkejä röyhelöitä, geishakuulia ja dildoja. Erilaiset aikuisten leikkeihin tarkoitetut tuoksut ja aineet ovat esillä. Rekeissä roikkuu pitsisiä alusasuja. Rooliasut, pin-up- ja burleskiasusteet ovat vielä tulossa. Iitu Karstila, toinen tuoreista yrittäjistä sanoo, että valikoima on tarkoitettu naisellisesti naisille.

– Me halutaan naisen silmään sopivia tuotteita. Ne ovat niitä, joita me itse haluttaisiin, Boutique Mollyn Iitu Karstila kertoo.

– Haluttiin pinkkiä ja söpöä, joka on helppo ottaa mukaan. Kun ollaan kyselty ihmisiltä, niin pinkki ja söpö on se, johon nainen helposti tarttuu tuolta hyllystä. Ne ei näytä seksivälineiltä ja jos ne unohtuvat johonkin, niistä ei välttämättä ota selvää, mitä ne on, Mira Lahtela, toinen nuorista yrittäjänaisista sanoo.

Rahoituksesta tuli eettinen kysymys

Lahden seudun kehitys LADECin uusyrityskeskuksessa suhtauduttiin nuorten naisten yritysideaan positiivisesti. Valtion yritysrahoitusyhtiö Finnvera ei sen sijaan katsonut nuorten naisten ideaa hyvällä.

– Näimme Finnveran edustajaa yrittäjäpäivässä ja kerroimme yritysideastamme. Finnveran edustaja otti askeleen taaksepäin ja sanoi: ”Ei, älkää tulko tänne, ei ole meidän asiamme”, Mira Lahtela muistelee ensikohtaamista rahoitusyhtiön kanssa.

Perusteeksi sanottiin myös, että Lahteen ei kannata perustaa mitään, kaikki ostetaan nykyään netistä.

Mira Lahtela

Uusyrityskeskus kehotti nuoria naisia kuitenkin jättämään Finnveralle nettihakemuksen.

– Siihen jo kirjoitettiin, että tämä on hankala selittää vain paperilla ja voitaisiin tulla paikan päälle kertomaan lisää.

Yrittäjiksi haluavien naisten mukaan Finnvera näytti edelleen punaista valoa ja ilmoitti, ettei yritysidea ole Finnveran eettisten arvojen mukainen.

Alusvaatetanko
Iitu Karstila arvelee, että tytöt haluavat yllättää puolisonsa pikkuisilla pitsiunelmilla.Heikki Ahonen / Yle

– He sanoivat, että eettiset arvot ovat esteenä meidän tukemiseen. Lähdettiin ajamaan asiaa vaatteiden ja naisten seksuaali- ja terveystuotteiden kauppana. Meillä on esimerkiksi geisha-kuulia, joilla pidetään kuntoa yllä. Ilmeisesti erotiikkavälineet olivat heille liikaa. Perusteeksi sanottiin myös, että Lahteen ei kannata perustaa mitään, kaikki ostetaan nykyään netistä, Mira Lahtela kertaa puhelinkeskusteluaan Finnveran työntekijän kanssa.

Aikuisviihde ei saa valtion rahoitusta

Finnvera pk-rahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi sanoo, että kaikki hakemukset käydään läpi ja jokainen yritys analysoidaan. Laki ja hallituksen määritelmät ohjaavat rahoitusyhtiön toimintaa.

Tämä on kuitenkin osa meidän naisten seksuaalisuutta.

Iitu Karstila

– Tämä kuuluu siihen alueeseen, jota emme voi lähteä rahoittamaan. Aikuisviihteeseen emme voi lähteä rahoitusta myöntämään. En ole tutustunut tähän yksittäiseen tapaukseen. Se on varmasti arvioitu ja mietitty.

– Eihän meillä mitään aikuisviihdettä ole, Iitu Karstila naurahtaa kuullessaan Finnveran kriteereistä.

Kauppiaat Iitu ja Mira
Iitu Karstilla ja Mira Lahtela toteuttivat unelmansa omasta liikkeestä.Heikki Ahonen / Yle

Mira Lahtela ja Iitu Karstila eivät kuitenkaan masentuneet kielteisestä rahoituspäätöksestä, vaan ottivat henkilökohtaiset lainat, joilla liikkeen perustaminen rahoitettiin. Naiset säteilevät tyytyväisyyttä ja sanovat, että tätä he ovat aina halunneet.

– Me halusimme madaltaa naisten kynnystä tutustua näihin tuotteisiin. Halusimme tehdä tästä helposti lähestyttävä aihe, Mira Lahtela sanoo.

– Tämä on kuitenkin osa meidän naisten seksuaalisuutta, Iitu Karstila lisää.

Lue seuraavaksi