Yritysten investoinnit vaikeuksissa Venäjällä – pelkkien tukiostojen ei odoteta palauttavan ruplan uskottavuutta

Venäjän talouden tuoreimman kriisin heijastevaikutuksia seurataan tällä hetkellä tarkasti. Varmaa jo nyt on se, että Venäjällä toimivien yritysten investoinnit ovat vaikeutuneet heikon ruplan vuoksi. Ruplan heikkoutta suuremmaksi ongelmaksi Venäjällä yrittäjät kokevat riippuvuuden raaka-aineista.

talous
Ruplia.
Yle

Venäläiset investointeja pohtivat yritykset ovat vaikeuksissa epävakaan ruplan kanssa. Näin uskoo Suomen teollisuuden Itä-toimiston Moskovan edustuston päällikkö Jari Jumpponen.

– Suurimmissa vaikeuksissa Venäjällä ovat sellaiset yritykset, joiden asiakkaat ovat teollisuusyrityksiä. Varsinkin, jos laitteet ja koneet tuodaan tänne muualta ja kustannukset ovat muissa valuutoissa. Näiden koneiden ja laitteiden hinnat ovat venäläisille asiakkaille kallistuneet ja heidän on ollut vaikea näitä ostaa, Jumpponen kuvailee venäläisten yritysten tilannetta.

Jumpposen mukaan yritysten konkursseja tai lakkauttamisia on syksyn mittaan ollut heikosta ruplasta huolimatta hyvin vähän.

– Yritykset toimivat Venäjällä pitkällä perspektiivillä. Tilanne katsotaan rauhassa, eikä ratkaisuja tehdä yksittäisen kvartaalin perusteella, Jumpponen uskoo.

Ruplan tukiostot hetkellinen apu

Venäjä aloitti tukiostot keskiviikkona ja rupla alkoikin vahvistua välittömästi ilmoituksen jälkeen. Iltaa kohden rupla kääntyi kuitenkin jälleen laskuun. Jumpposen mukaan sijoittajien uskoa ei palauteta hetkellisillä toimenpiteillä.

– Sijoittajien uskon palautuminen vaatii mittavampia toimenpiteitä. Monta vuotta on puhuttu siitä, että Venäjän talous on liian riippuvainen öljystä ja muista raaka-aineista. Nämä merkit ovat olleet osoitus siitä, että käytännön toimenpiteitä ei vielä ole tehty. Valtiontalouden kannalta on välttämätöntä miettiä myös budjetin menopuolen leikkaamista, Jumpponen pohtii.

Vladimir Putinia ei Venäjällä Jumpposen mukaan ole syntipukiksi haettu.

– Eilen kävin keskusteluita venäläisten yritysjohtajien kanssa. Yleinen näkemys on se, että ongelmat ovat alkaneet jo huomattavasti paljon aikaisemmin, eli vuonna 2012. Sen sijaan hallituksen vastuuta täällä peräänkuulutetaan, kertoo Suomen teollisuuden Itä-toimiston Moskovan edustuston päällikkö Jari Jumpponen.