Savukosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja irtisanoutui Sokli-kiistan vuoksi

Savukosken kunnanvaltuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Reijo Kilpelä (kesk.) irtisanoutui kaikista kunnan luottamustehtävistään keskiviikkona. Hän kertoi asiasta kunnanvaltuuston kokouksen päätteeksi ja jätti kirjallisen irtisanoutumisilmoituksen.

Kotimaa
Savukosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reijo Kilpelä
Reijo Kilpelä on ollut mukana Savukosken kuntapolitiikassa parikymmentä vuotta. Haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle

Reijo Kilpelä kertoo, että päätös eroamisesta syntyi pitkän harkinnan jälkeen. Hän kertoo saaneensa Soklin kaivoksen kannattajana pitkään lokaa niskaansa ja toissa keväänä tilanne vielä paheni.

Kilpelä kuvailee tilannetta kostopolitiikaksi, jossa Sokliln vastustajien kaikki kritiikki on kunnassa kohdistunut häneen, eikä kunnanvaltuusto tai kunnanhallitus ole puuttunut tilanteeseen.

Kilpelä teki vuonna 2009 poliisille tutkintapyynnön saamastaan postikortista. Siinä tuntematon lähettäjä ilmoitti tappaneensa Kilpelän poron ja syöneensä sen. Hän koki kortin uhkailuksi. Tutkinnasta ei ole kuulunut Kilpelän mukaan mitään.

Savukosken Sokliin suunniteltu fosforikaivos jakaa kuntalaiset eri leireihin. Suomen hallitus on tehnyt päätöksen tukea Soklin kaivosrataa, jos ehdoista päästään sopuun.

Kunnanvaltuusto on hyväksynyt kaivoksen mahdollistavan osayleiskaavan. Siitä on tehty valitus hallinto-oikeuteen ja asia on vielä kesken.

Julkisuudessa Reijo Kilpelä on kunnanjohtajan rinnalla ollut näkyvin Soklin kaivoksen puolestapuhuja.