Stubb vaikeni Kelan johtajakuviosta

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) jättää arvioimatta näkemyksen, että vapautuva Kansaneläkelaitoksen johtajan virka kuuluisi kokoomukselle. Syyskuussa Stubb arvioi kokoomuslaisten Laura Rädyn ja Lasse Männistön keskinäisiä sijaisuuskaavailuja vanhanaikaiseksi politiikaksi.

politiikka
Alexander Stubb
Pääministeri Alexander Stubb.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja ja Kelan valtuutettu Jukka Kopra arvioi tiistaina Kansaneläkelaitoksen kesällä vapautuvan johtajapaikan kuuluvan kokoomukselle.

Kelan valtuutetut päättivät äänestyksen jälkeen periaatteesta, että kokoomustaustaisen Helena Pesolan johtajavirka täytetään jatkossakin.

– Jos johtajan paikka on poliittinen mandaatti, se on kokoomuksen paikka, sanoi Kopra tiistaina Yle Uutisille.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb pidättyi arvioimasta paikan kuulumista kokoomukselle.

– Kuule, en arvioi sitä millään tavalla. Ja syy on se, että tässä on vähän vakavampia juttuja just nyt pöydällä, kuten esimerkiksi Venäjän taloustilanne. Mutta kiitos kuitenkin, vastasi Stubb.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat syksyllä, että johtajapaikan täyttäminen on Kelan valtuutettujen tehtävä.

Tiistaina Kelan valtuutettujen kokouksessa kokoomuksen, SDP:n, keskustan ja Vasemmistoliiton edustajat kannattivat johtajan paikan edelleen täyttämistä. Perussuomalaiset olisi jättänyt paikan täyttämättä, kuten seuraavankin avautuvan johtajapaikan sekä keskittänyt johtamisen pääjohtajalle ja osastopäälliköille.

Johtajan paikka tulee hakuun ensi vuonna. Helena Pesola jäänee eläkkeelle kesällä.

Kelan ylimpään johtoon kuuluu pääjohtaja sekä kaksi johtajaa.

Syyskuussa pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vakuutti haluavansa tuoda Suomeen uuden tavan tehdä politiikkaa.

Stubb kuvasi kokoomuksen kansanedustajan Lasse Männistön aietta siirtyä Helsingin apulaiskaupunginjohtaksi Laura Rädyn sijaiseksi vanhanaikaiseksi politiikaksi. Järjestelyyn liittyi se, että vastaavasti sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty olisi noussut eduskuntaan Männistön tilalle.

Lokakuussa valtioneuvosto nimitti kokoomustaustaisen Mika Nykäsen Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi.

Marraskuussa valtioneuvosto nimitti sdp-taustaisen Esko Rannon opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan ylijohtajaksi.