UPI:n Aaltola Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteista: Kylmän sodan viimeisiä jäänteitä

Yhdysvallat suunnittelee, että se avaa lähetystön Kuubaan, uutistoimisto AP kirjoittaa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että tilanne voi hyödyttää kumpaakin osapuolta.

Ulkomaat
Mika Aaltola.
Mika Aaltola.Yle

Ennakkotieto Yhdysvaltojen ja Kuuban pyrkimyksistä maiden välisten suhteiden normalisoimiseksi on potentiaalisesti iso asia, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi.

Uutistoimisto AP kertoi aiemmin keskiviikkona, että Yhdysvallat suunnittelee avaavansa lähetystön Kuubaan.

– Tämä kertoo perustavaa laatua olevasta uudelleenajattelusta, joka maiden välille on syntynyt. Hankala kausi on jatkunut hyvin pitkään. Kauppasaarto saatetaan laittaa taakse ja siirtyä eteenpäin suhteiden normalisoimisessa, Aaltola sanoo.

Hänen mielestään uutinen on osoitus siitä, että asenteet ovat muuttuneet paitsi Yhdysvalloissa myös Kuubassa.

Yhdysvaltojen ja Kuuban välit ovat olleet symboli pitkään kyteneestä kylmän sodan ajan vastakkainasettelusta, hän katsoo. Vastakkainasettelun purkaminen olisi Aaltolan mukaan tärkeä asia kummallekin osapuolelle.

– Tämä on kylmän sodan viimeisiä jäänteitä. Sen purkaminen nostattaa hyvää diplomaattista ilmastoa. Se parantaa ilmapiiriä laajemmallakin alueella ja on esimerkki siitä, mihin voidaan pystyä, jos otetaan järki käteen ja käydään neuvottelemaan, Aaltola toteaa.

– Kyllä tämä saattaa olla voittaa–voittaa-tilanne molemmille.

Yhdysvaltojen ja Kuuban presidenttien on määrä kertoa asiasta myöhemmin tiedotustilaisuuksissaan.

"Kauppasaarto on ollut keinotekoinen"

Uutistoimisto Reuters uutisoi, että presidentti Barack Obama aikoo muun muassa lieventää kauppasaartoa ja matkustusrajoituksia.

Aaltola luonnehtii kauppasaartoa keinotekoiseksi.

– Yhdysvalloilla ja Kuuballa on paljon yhteistä historiaa. Mailla on varmasti yhteisiä taloudellisia intressejä alentaa muureja ja päästä pois tilanteesta, joka on ollut kummallekin osapuolelle hankala. Sitä on ylläpidetty lähinnä ideologisista ja perinteellisistä syistä.

Kuuban taloudellinen tilanne ei ole tällä hetkellä hyvä, Aaltola sanoo. Hän mainitsee, etteivät maan tukijat, kuten Venezuela, ole voimissaan.

– Toisaalta Yhdysvalloissa halutaan Obaman kahdella viimeisellä vuodella saada aikaan jotain. Päästä pois heikon ulkopolitiikan leimasta.

Kuuban kerrottiin aiemmin vapauttaneen vangitun yhdysvaltalaisen, ja vastavuoroisesti Yhdysvaltojen kerrottiin vapauttaneen kolme kuubalaista vakoojaa.

Aaltolan mukaan tämä on merkki siitä, että maiden välillä on käyty neuvotteluja ja ne ovat päässeet "luottamusta herättäviin toimiin".

– Tämä kertoo ideologisesta raja-aitojen alentumisesta. Tämä kertoo myös diplomaattisesta prosessista, joka on saatu vireille. Hyvin huomattavasta asiasta on kyse, hän sanoo.

Lähteet: AP, AFP, Reuters