Professori Kuuban ja USA:n väleistä: Merkittävä kehitysaskel

Professori Jussi Pakkasvirran mukaan merkkejä Yhdysvaltojen ja Kuuban välien lämpenemisestä on ollut ilmassa jo vuosia.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (vas.) ja Kuuban presidentti Raul Castro tapasivat Nelson Mandelan muistojuhlassa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (vas.) ja Kuuban presidentti Raúl Castro tapasivat Nelson Mandelan muistojuhlassa Sowetossa, Etelä-Afrikassa joulukuussa 2013.Kim Ludbrook / EPA

Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuslaitoksen johtajan ja professorin, Jussi Pakkasvirran mukaan päätös yhteistyön lisäämisestä Kuuban ja Yhdysvaltojen välillä on merkittävä askel historiassa.

– Jos ajatellaan, mikä on kylmän sodan viimeinen aktuaali paikka maailmassa, niin kyllä Kuuba meitä siitä selkeästi muistuttaa. Onhan tämä siinä mielessä yhden historian kaaren loppupää, Pakkasvirta sanoo.

Pakkasvirta arvioi, että Kuuban ja Yhdysvaltojen välien lämpenemisestä on ollut merkkejä ilmassa jo jonkin aikaa.

– Tämä on pitkä prosessi, jossa kulisseissa on tapahtunut monen vuoden aikana paljon asioita. Tähän vaikuttaa myös kansainvälisen politiikan ilmastonmuutos. Kuuban suhtautuminen Venäjän ja Yhdysvaltojen väleihin, Ukrainan kysymykseen ja Guantanamon kidutusasioihin on ollut yllättävän rauhallista, mikä on enteillyt jo jotakin suhteiden parantumisesta, Pakkasvirta kuvailee.

"Raúl Castro on ollut pragmaattinen johtaja"

Yhdysvaltain ja Kuuban välit ovat olleet viileät siitä lähtien kun entinen presidentti Fidel Castro teki saarella vallankaappauksen vuonna 1959. Vuonna 2008 valtaan noussut Raúl Castro on kuitenkin ollut veljeään miellyttävämpi keskustelukumppani Yhdysvalloille.

– Raúl Castro on ollut liiketoiminnan ja talouden neuvotteluissa hyvin pragmaattinen. Maassa on myös vapautettu ja kehitetty paljon asioita. Raúl Castro on pystynyt edustamaan toisenlaista näkökulmaa.

Myös sukupolven vaihdos ratkaisee kun vanha, vahvasti kommunistinen sukupolvi alkaa väistyä. Kuuballe ratkaisu merkitsee talouden kehitystä ja ihmisten vapautta liikkua.

– Nyt on tapahtunut mielipidevankien vaihtoa ja tämä ilmapiiri merkitsee paljon, kun liikkuminen ja varojen siirto helpottuu Yhdysvaltojen ja Kuuban välillä. Kyllähän tässä avautuu aika paljon, mutta paljon on kiinni myös Kuuban sisäisestä lainsäädännöstä.

Pakkasvirran mukaan ilmassa on paljon hyvää tahtoa.

– Jopa paavi Franciscus on saatu tukemaan asiaa, joten suunta on varmasti hyvä sekä Kuubassa ja Yhdysvalloissa.

Pakkasvirta toteaa, että keskustelu tulee kuitenkin jatkumaan vielä kiivaana.

– Yhdysvalloissa on tulossa vaaleja, joten eri ryhmät varmasti aktivoituvat vielä, debatti ei jää tähän.