Tuomioja Kuuban ja Yhdysvaltojen väleistä: Miellyttävä yllätys

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei usko, että Kuuban ja Yhdysvaltojen välien lämpeneminen liittyisi suoraan Ukrainan kriisiin. Hänen mukaansa suuntaus on nyt hyvä ja samalla peruuttamaton.

Kotimaa
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd.) Kuuban ja Yhdysvaltojen välisen keskusteluyhteyden syntyminen tuli suurena yllätyksenä.

– Mistään ei tullut etukäteen spekulatiotakaan tästä, mutta tämä oli kyllä miellyttävä yllätys, Tuomioja sanoo Ylen puoli yhdeksän uutisten haastattelussa.

Yleiseen kansainväliseen ilmapiiriin Kuuban ja Yhdysvaltojen välien lämpeneminen vaikuttaa Tuomiojan mukaan positiivisesti. Hän uskoo, että suunta on pysyvä.

– Emme ole saaneet viime aikoina paljoakaan hyviä uutisia maailmalta, päin vastoin. Erilaiset konfliktit ovat lähinnä kärjistyneet, joten on hyvä, että saamme vihdoin tällaista hyvin pitkäaikaista vastakkainasetelmaa vähitellen purettua. Tosin tälläkin on vastustajansa Yhdysvaltain senaatissa, mahdollisesti Kuubassakin, mutta uskon, että tämä on peruuttamaton.

Tuomioja ei allekirjoita sitä, että Ukrainan kriisi olisi vaikuttanut tilanteeseen. Hänen mukaansa nyt Yhdysvaltojen oli vain vihdoinkin aika kääntää kelkkaansa.

– Kaikki liittyy kaikkeen, mutta tämä on ollut varmasti pitkään ilmassa, koska Kuuban eristäminen ei ole johtanut yhtään mihinkään. Eurooppa on pitänyt normaaleita suhteita Kuubaan ja halunnut kehittää ihmisoikeustilannetta, eikä muu maailma ole siten edes seurannut Yhdysvaltojen perässä, Tuomioja arvoi.