Yrittäjä A-studiossa: Venäjän tilanteesta kärsii tavallinen venäläinen

Ylen A-studiossa keskusteltiin keskiviikkona siitä, mitä seurauksia Venäjän taloustilanteella on. Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen sanoi, että vaikeuksissa ovat etenkin ne yritykset, joiden asiakkaista suurin osa on venäläisiä.

talous
Savu-Kari-yhtiön toimitusjohtaja Valeria Hirvonen
Savu-Kari-yhtiön toimitusjohtaja Valeria HirvonenYle

Tilanne on todella vakava, Savu-Kari-yhtiön toimitusjohtaja Valeria Hirvonen arvioi Venäjän tämänhetkistä talousmyllerrystä. Hirvonen kommentoi asiaa Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana.

Hänen mukaansa Venäjän talousvaikeudet tarkoittavat sitä, että Suomeen saapuu aiempaa vähemmän venäläisturisteja. Myös ostovoima heikkenee, hän katsoo.

Hirvonen kertoo venäläisasiakkaidensa kysyneen häneltä, miksi koko maailma on heille vihainen.

– Olen sanonut, ettei kukaan ole teille vihainen, Hirvonen sanoo.

– Tästä kärsii todellakin tavallinen venäläinen.

East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo sanoi A-studion haastattelussa, että Venäjällä kaikki ovat huolissaan vallitsevasta tilanteesta. Syynä on valtava epävarmuus – se, että heilahtelut ovat niin voimakkaita eivätkä ennustettavissa, hän toteaa.

Paniikkia Valo ei kuitenkaan ole havainnut Venäjällä.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen sanoo, että kauppa ja matkailu ovat luoneet Etelä-Karjalaan työpaikkoja ja paikanneet alueen rakennemuutosta. Hän huomauttaa, ettei kukaan tiedä, mitä ruplan romahdus tarkoittaa maailmanlaajuisesti.

– Ne kaupat, jotka ovat erikoistuneet venäläisiin asiakkaisiin, kärsivät eniten.

Isoille kauppaketjuille heilahtelulla ei ole Lintusen mukaan suurta merkitystä.

Hirvonen toteaa, että tilanne on ollut havaittavissa pitkän aikaa. Pienen yrittäjän on ollut pakko keksiä uutta jo aiemmin, hän sanoo.

Valo arvioi, että kaikki toimijat harkitsevat paraikaa seuraavaa siirtoa. Hän uskoo, että kaupan alan investoinnit jatkuvat, mutta tähänastista pienemmässä määrin.