Sonyn kyberhyökkäyksen jäljet johtavat Pohjois-Koreaan

Presidentti Barack Obama on kehottanut yhdysvaltalaisia menemään elokuviin uusista hyökkäysuhkauksista huolimatta.

elokuvat

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Pohjois-Korea on Sonyn tietomurron takana, kertoivat yhdysvaltalaislähteet keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersin haastattelemat useat nimettöminä pysyvät lähteet kertoivat, että presidentti Barack Obaman hallinto käy sisäistä keskustelua, tulisiko asiasta tehdä julkinen virallinen ilmoitus vai ei. Uutistoimisto AP:n mukaan nimettömänä pysynyt lähde kertoi, että asiasta tiedotetaan lähipäivinä.

Kyberhyökkäyksen lisäksi Guardians of Peace -nimellä itseään kutsuva hakkeriryhmä uhkasi elokuvateattereita viitaten vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumiin, jos ne näyttävät Sonyn uuden elokuvan The Interview.

Obama sanoi, että hänen hallintonsa ottaa kyberhyökkäyksen Sonya vastaan hyvin vakavasti ja yleisölle kerrotaan, jos "vakavasta ja uskottavasta" uhasta saadaan todisteita. Obaman mukaan siihen saakka "minun suositukseni on, että ihmiset menevät elokuviin".

Sony perui uuden elokuvansa joulukuun 25. päivä pidettävän ensi-illan ja ilmoitti, ettei yhtiöllä ole nyt suunnitelmia elokuvan julkaisun suhteen. Elokuvassa kaksi toimittajaa lähetetään Pohjois-Koreaan salamurhaamaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Viime kuussa Sony joutui suuren kyberhyökkäyksen kohteeksi, kun GOP-hakkeriryhmä murtautui Sonyn tietokantaan ja sai haltuunsa valtavan määrän dataa, mukaan lukien yli 47 000 entisen ja nykyisen työntekijän sosiaaliturvatunnukset, palkka- ja terveystietoja sekä muita tietoja, mitä työnantajalla työntekijöistään oli hallussa.

Tietoturvayritys Gartnerin analyytikko Avivah Litan arvioi uutistoimisto AP:lle, että Sonya vastaan tehty kyberhyökkäys on ennennäkemätön ja saattaa nousta toistaiseksi kalleimmaksi tietomurroksi amerikkalaisten yritysten historiassa.

Lähteet: Reuters, AP