Lasten lihavuutta voi ehkäistä jo ennen syntymää

Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan riskitekijöitä ovat äidin lihavuus, liiallinen painonnousu raskauden aikana, tupakointi raskauden aikana, D-vitamiinivajaus sekä lyhyt imetysaika.

Ulkomaat

Lasten lihavuutta voisi monessa tapauksessa ehkäistä jo ennen kuin lapsi on syntynyt. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä onnistuisi huolehtimalla äitien terveydestä ja hyvinvoinnista raskauden aikana.

Britit selvittivät tutkimuksessaan viiden tunnetun riskitekijän vaikutuksia lapsen todennäköisyyteen olla ylipainoinen 4–6-vuotiaana. Riskitekijät olivat äidin lihavuus, liiallinen painonnousu raskauden aikana, tupakointi raskauden aikana, äidin D-vitamiinivajaus ja lyhyt imetysaika.

Analyysissa lapsen lihavuusriski suureni sitä mukaa mitä useampia riskitekijöitä hänellä oli. Verrattuna lapsiin, joilla ei ollut yhtäkään edellä mainituista riskitekijöistä, 4–5 riskitekijää tiesi noin nelinkertaista riskiä olla ylipainoinen 4- ja 6-vuotiaana.

Tulokset viittaavat paitsi raskaudenaikaisten tekijöiden osuuteen lapsen painonkehityksessä, ne osoittavat myös, että lasten lihavuutta voi ehkäistä huolehtimalla äitien terveydestä raskauden aikana. Samalla pienenevät myös monet muut lapsen ja äidin terveysriskit.

Tutkimuksessa oli mukana hieman alle tuhat lasta äiteineen. Lapsista 15 prosentilla ei ollut yhtäkään edellä mainituista riskitekijöistä, 33 prosentilla oli yksi, 30 prosentilla oli kaksi, 16 prosentilla oli kolme ja kuudella prosentilla oli neljä tai viisi.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim