Kauhavan Lentosotakoulun viimeiset varusmiehet kotiin

Kauhavan Lentosotakoulu hiljenee varusmiehistä tänään torstaina 18. joulukuuta. Varusmiesten kotiuttaminen on alkanut jo aamulla, ja päätösjuhlaa vietetään kello 13 alkaen. Ilmavoimien koulutus keskittyy jatkossa Tikkakosken Ilmasotakouluun.

Kotimaa
Ohjaaja tarkastaa konettaan ennen lennolle lähtöä.
Juha Kemppainen / Yle

Lentosotakoulun vihoviimeistä päätösjuhlaa vietetään torstaina 18. joulukuuta Kauhavalla. Lentosotakoulun kapteeni Juha Saarimaa sanoo, että vaikka aamu on viimeinen, on kaikki yritetty tehdä mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

– Herätys oli samoin kuin ennenkin, eli kello kuusi herättiin. Päällikköoloaikanani tämä on nyt viidestoista kotiutusjuhla, minkä pääsen kokemaan. Mieli on ollut haikea viimeisten viikkojen aikana, ja on kyllä käynyt mielessä, että tätäkin asiaa tehdään viimeisen kerran, Saarimaa miettii.

Kapteenin mukaan Kauhavan Lentosotakoulun lakkautus on siis haikeaa myös henkilökunnalle.

– Totta kai se näkyy. Olemme kuitenkin pyrkineet siihen, että mahdollisimman vähän tämä lakkautus näkyisi esimerkiksi varusmiehille. Tämä saapumiserä astui palvelukseen kuudes tammikuuta ja ihan samalla tavalla teimme kaiken, vaikka viimeinen vuosi olikin.

"Komppania alkaa olla tyhjä"

Lentosotakoulun tilat ovat torstaina jo melko lailla riisuttuja.

– Komppania alkaa olla melko tyhjä tällä hetkellä. Varusmiehet luovuttavat päällä olevat varusteensa kotiuttamisjuhlan jälkeen. Itse ajattelen niin, että tämä on poikien juhla, ja heille tämä on ainutkertainen kokemus ja tilaisuus, eli kyllä siitä saa juhlamielen päälle myös itselleen, Juha Saarimaa kertoo.

Lentosotakoulun lakkauttamisen myötä myös Saarimaan sotilasura jatkuu Tikkakoskella.

– Koko henkilökohtainen elämä on tietenkin pitänyt muuttaa Jyväskylän suuntaan, mutta onneksi koti löytyi ja puolisolle työpaikka ja lapselle hoitopaikka, eli asiat ovat järjestyneet kyllä hyvin, ei ole huolta eikä murhetta, sanoo Saarimaa.

Varusmiesten kotiuttaminen alkaa kello 9.00 ja Kauhavan Lentosotakoulun päätöstilaisuus kello 13.00. Vielä joulukuun viimeiselle päivälle jää lipunlasku ja loput lentosotakoulun henkilökunnasta sulkee ovet.