1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin kristillisdemokraatit haluaa vähentää pakolaiskustannuksia

Puoluejohtaja Göran Hägglundin mielestä humaani maahanmuuttopolitiikka on itsestäänselvyys, mutta ei ole itsetarkoitus, että se maksaa paljon.

Ulkomaat

Ruotsin kristillisdemokraattinen puolue haluaa vähentää pakolaisten vastaanottamisesta aiheutuvia kustannuksia. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Göran Hägglund kirjoittaa linjamuutoksesta sanomalehti Dagens Nyheterissä kolumnissa (siirryt toiseen palveluun), jossa hän esittelee kolme ehdotusta.

Ensinnäkin Hägglund haluaa, että pakolaisten alkuavustusta pienennetään. Hän ei nimeä tarkkaa rahamäärää, mutta avustusta pienennettäisiin "jonkin verran".

Toiseksi Hägglund ehdottaa, että pakolaisille myönnettäisiin tilapäisiä oleskelulupia pysyvien sijaan. Tilapäinen oleskelulupa olisi voimassa kolme vuotta. Kolme vuoden jälkeen pakolainen voisi saada pysyvän oleskeluluvan, mikäli suojan tarve on säilynyt.

Kolmanneksi niin kutsutuista turvallisista maista tulevien pakolaisten oleskelulupahakemukset pitäisi käsitellä kiireellisesti. Näin he saisivat kielteiset päätökset mahdollisimman pian.

Hägglundin mielestä humaani maahanmuuttopolitiikka on itsestäänselvyys, mutta ei ole itsetarkoitus, että se maksaa paljon.

Noin viikko sitten Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) julkaisi kyselyn, jonka mukaan yli puolet maltillisen kokoomuksen johtavista kunnallispoliitikoista haluaisi rajoittaa pakolaisten vastaanottoa Ruotsiin, vastoin puolueen virallista linjaa.

Ääripopulistinen ruotsidemokraatit on jo pitkään vaatinut maahanmuuton rajoittamista. Se puhuu "vastuuttomasta joukkomaahanmuutosta". Muut puolueet ovat toistaiseksi kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa ja pitäneet puolueen poliittisen keskustelun ulkopuolella.

Lue seuraavaksi