Kaamos rasittaa myös lemmikkieläimiä

Kaamosajan pimeys voi hidastaa esimerkiksi koirien aktiivisuutta. Laumaeläiminä niillä on havaittu samankaltaista käyttäytymistä kuin ihmisillä. Oulun yliopistossa arvioidaan, että esimerkiksi koira saattaa myötäelää kaamosoireista kärsivän omistajansa mukana.

Kuva: Hanna Holopainen / Yle

Oulun yliopiston mukaan ihmisten ja eläinten vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni, melatoniini. Ihmisen kanssa elävät kesyt eläimet häiriintyvät keinotekoisesta valosaasteesta. Luontaisen vuorokausirytmin sekoittaminen hankaloittaa älyllistä ponnistelua vaativia suorituksia.

– Kaamoksen aikaan lemmikit saattavat syödä huonosti. Ne eivät ehkä ole virkeitä ja innostuneita leikkimään tai lähtemään ulos, kuvailee Oulun yliopiston biologian laitoksen eläinfysiologian professori Seppo Saarela.

Eräässä Oulun yliopiston kokeessa hiiriä pidettiin toistuvasti kolmen tunnin jaksoja vuorotellen pimeässä ja keinovalossa. Sen jälkeen ne laitettiin labyrinttiin etsimään ruokaa eivätkä ne suoriutuneet tehtävästä.

– Valosaasteen sekoittama vuorokausirytmi voi vaikuttaa kognitiiviseen suorituskykyyn ja mielialaan,  Seppo Saarela kertoo.

Päivän lyheneminen vaikuttaa

Päivän lyheneminen on luonnossa eläville eläimille ensimmäinen signaali talveen ja vähäisempään ravinnonsaantiin varautumisesta. Vaihtoehtona on joko lähteä ruuan perässä muualle tai kasvattaa lämpimämpi karvapeite ja rauhoittua, jotta energiankulutus vähenee. Kotikoiratkin kasvattavat talvikarvan.

– Metsästyskoirat viihtyvät talvisin ulkona, sillä sisällä niillä on tukalan kuuma. Koira makaa hangen päällä kerällä, mikä estää lämmönhukkaa. Samoin toimivat eläimet luonnossakin, Seppo Saarela vertaa.

Valon lisääntyessä keväällä eläinten, kuten ihmistenkin, vireystaso kasvaa.