1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarniolle vaaditaan 13 vuoden vankeutta – kovat syytteet myös huumerikoksista

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio saa syytteet kuudesta törkeästä huumerikoksesta. Aarniolle vaaditaan kaikista tähän asti nostetuista syytteistä yhteensä 13:a vuotta ehdotonta vankeutta. Se on enimmäisrangaistus, joka syytteessä olevista rikoksista voidaan tuomita. Aarnio kiistää jyrkästi kaikki rikossyytteet.

Jari Aarnio (vas.) ja puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjänvirasto sai torstaina valmiiksi syyteharkinnan Aarnioon kohdistuvista huumerikosepäilyistä. Syyttäjä katsoo, että Aarnio on syyllistynyt kuuteen törkeään huumerikokseen. Aarnion epäillään järjestäneen hasiksen maahantuontia Hollannista Suomeen. Syyttäjän mukaan hasista on tuotu Suomeen yhteensä noin 1 000 kiloa.

Aarnio saa syytteet myös kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Syyttäjä vaatii huumerikoksista ja muista aiemmista syytteistä yhteensä Aarniolle 13:a vuotta vankeutta. Se on enimmäisrangaistus, joka syytteessä olevista rikoksista voidaan tuomita. Aarniolta ja muilta huumerikoksista syytteen saaneilta vaaditaan valtiolle rikoshyötynä 1,5 miljoonaa euroa. Huumerikoksista saa syytteen Aarnion lisäksi kaksi henkilöä.

Aarnio kiistää jyrkästi syyllistyneensä huumerikoksiin.

Aarniota syytetään huumerikosten lisäksi laajan rikosvyyhdin Trevoc-seurantalaiteyhtiöhaarassa törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja rekisterimerkintäpetoksesta. Syyttäjä vaatii Trevoc-juttuun liittyvistä syytteistä Aarniolle enintään 4,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Aarnio kiistää kaikki rikossyytteet.

Aarnio on istunut yli vuoden tutkintavankeudessa. Niin sanotun Trevoc-haaran käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa tammikuun 13. päivä. Trevoc-jutun käsittely kestänee huhtikuulle saakka. Helsingin käräjäoikeus on suunnitellut, että huumejutun käsittely alkaisi ensi toukokuussa.