Uusi tutkimus vahvistaa käsityksiä metsämustikan hyödyistä – voi vähentää lihavuuden haittoja

Itä-Suomen yliopiston tutkijat selvittivät hiirikokeilla, miten metsämustikan syöminen vaikuttaa rasvaisesta ruoasta johtuvaan verenpaineeseen ja tulehdustilaan. Tulokset puhuvat vahvasti mustikansyönnin puolesta.

Kotimaa
Roskaista mustikkaa lähikuvassa.
Jarkko Remahl / Yle

Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat saaneet uutta tietoa mustikan terveysvaikutuksista. Monivuotisessa, laajassa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa, että mustikka voi samanaikaisesti sekä madaltaa lihavuudesta johtuvaa korkeaa verenpainetta että lievittää kehon tulehdustilaa.

Hiirille annettiin runsaasti kovaa rasvaa sisältävää rehua, minkä seurauksena ne lihoivat. Osa hiiristä sai rehussaan myös kuivattua kotimaista metsämustikkaa.

Metsämustikka vähensi rasvaisen rehun tulehdusta lisäävää vaikutusta, mikä mikä ilmeni soluvälittäjäaineiden profiilin muutoksissa ja tulehdussolujen toimintaa tukevien T-solujen suhteellisen määrän vähentymisenä. Mustikka ehkäisi myös rasvaisen rehun aiheuttamaa verenpaineen nousua.

Mustikan terveysvaikutusten arvioidaan johtuvan sen sisältämistä polyfenoleista ja erityisesti antosyaaneista, joita metsämustikassa on moninkertaisesti viljeltyihin pensasmustikkalajeihin verrattuna.

Tutkija Otto Mykkäsen mukaan eläinkokeiden tuloksia ei voi yksiselitteisesti soveltaa ihmisiin, mutta vastaavia löydöksiä on tehty aiemmin myös tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu ihmisten ravitsemusta.

Itä-Suomen yliopistossa valmistuneesta mustikkatutkimuksesta on julkaistu artikkeli kansainvälisessä PLOS ONE -julkaisusarjassa.