Näkökulma: Obama avasi oven Kuubaan

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yllätti ilmoittamalla diplomaattisuhteiden solmimisesta Kuuban kanssa. Kahdet vaalit voittanut Obama osoitti, että hän ei olekaan rampa ankka vaan taitava vaalistrategi, arvioi Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos.

Näkökulmat
Reijo Lindroos
Reijo LindroosJyrki Lyytikkä / Yle

– Todos somos americanos, olemme kaikki amerikkalaisia.

Barack Obaman vartin kestäneessä lehdistötilaisuudessa eilen illalla oli historian siipien havinaa. Todos somos americanos espanjaksi sanottuna kuulosti samalta kuin presidentti Kennedyn Ich bin ein Berliner runsaat viisikymmentä vuotta sitten rapakon tällä puolen.

Obama ilmoitti jo vaalikampanjassaan runsaat kuusi vuotta sitten, että Kuuban kauppasaarto ei ole tätä päivää. Presidentit Kennedystä lähtien ovat olettaneet, että Kuuban tiukka saarto kaataa kommunistihallinnon ja Castron johtama maa palaa demokratioiden joukkoon. Näin ei ole käynyt, Kuuban talous on henkitoreissa, mutta vanha valta on edelleen voimassa. Vallankumousjohtaja Fidel Castro on toki vaihtunut nuorempaan, 83-vuotias velipoika Raul Castro on nyt presidentti.

Obama puhui yhdysvaltalaisille samaan aikaan kuin uutisen kertoi kuubalaisille Raul Castro. Tv-puheita edelsi presidenttien puhelinkeskustelu, ensimmäinen lajiaan viiteen vuosikymmeneen. Kirkonkellot soivat Havannassa Castron ilmoittaessa uutisen maanmiehilleen. Päällimmäinen tunne oli ilo; onko vihdoinkin luvassa helpotusta talouden ahdinkoon. Kuuban toisinajattelijat saivat vapaasti riemuita Havannan kaduilla.

Yhdysvalloissa reaktio oli jakaantunut. Pääosa kansasta pitää Kuuban kauppasaartoa epäonnistuneena, mutta erityisesti republikaanien piirissä ollaan sitä mieltä, että Kuuban kommunistijohdolle ei pidä tehdä mitään myönnytyksiä. Kuubalaissyntyinen senaattori Mario Rubio, republikaanien mahdollinen presidenttiehdokas ensi vaaleissa, lupasi tehdä kaikkensa Obaman esityksen kaatamiseksi.

*Yhdysvaltain kuubalaisyhteisö *on diplomaattisuhteiden solmimisen suhteen jakautunut. USA:n kuubalaiset ovat perinteisesti olleet tiukkoja Castron hallintoa vastustavia antikommunisteja. Kuubasta aikoinaan paenneet vanhemmat ihmiset vastustavat kaikkea veljeilyä Havannan vallanpitäjien kanssa. Nuoren polven amerikankuubalaiset ovat pragmaattisempia, heille ideologia ei ole tärkeätä. Yhteyksien helpottaminen saarella asuviin sukulaisiin saa vankkaa tukea nuorelta väestönosalta.

Diplomaattisuhteiden palauttamisesta neuvoteltiin puolitoista vuotta. On yllättävää, että kaikki pysyi salassa eiliseen saakka. Tärkeässä roolissa neuvotteluissa oli Paavi Franciscus, ensimmäinen latinalaisamerikkalainen tässä virassa. Kanada tarjosi puitteet neuvonpidolle ja piti huolen, että uutinen ei paljastu ennen aikojaan.

*Marraskuun kongressivaalien jälkeen *näytti silti, että presidentti Obama on loppukautensa rampa ankka, joka ei juuri pysty suuria linjoja vetämään. Republikaanit saavat parin viikon päästä aloittavassa uudessa kongressissa haltuunsa molemmat kamarit ja pystyvät pitkälti määrittelemään lainsäädännön suunnan.

Obama on kuitenkin vaalitappiosta toivuttuaan osoittanut, että hän on edelleen taitava vaalitaktikko. Marraskuussa Obama ilmoitti uudistavansa presidentin valtaoikeuksilla maahanmuuttolait. Nyt vuorossa oli diplomaattisuhteiden avaaminen Kuuban kanssa. Republikaanijohtajat ovat raivoissaan, mutta heidän liikkumatilansa on rajallinen, koska Obaman ajamilla muutoksilla on kannatusta myös maltillisten republikaanien keskuudessa.

Kaiken taustalla häämöttävät vuoden 2016 presidentin- ja kongressivaalit. Ovelalla vedollaan Obama nostaa siirtolaisasiat ja Kuuban politiikan keskiöön. Viime vaaleissa latinot jäivät kotiin, kun luvattua maahanmuuttouudistusta ei kuulunut. Nyt tilanne on toinen, ja latinoista saattaa muodostua ratkaiseva tekijä seuraavissa vaaleissa.

Reijo Lindroos
Kirjoittaja on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan erikoistoimittaja. Hän on aiemmin toiminut ulkomaantoimituksen päällikkönä ja kirjeenvaihtajana Washington DC:ssä.