4g-tukiasemien aiheuttamia näkyvyysongelmia on mahdoton ennakoida

Television näkyvyysongelmista on kärsitty Meri-Lapissakin niillä alueilla, joille matkapuhelinoperaattorit ovat rakentaneet uusia 4g-tukiasemiaan. Operaattorit eivät pysty ennakoimaan, aiheuttaako tukiasema ongelmia, joten ratkaisuksi on perustettu Taajuustalkoot-niminen palvelu.

Kotimaa
Kyltti kertoo käynnissä olevasta mastotyöstä.
Jarkko Riikonen / Yle

Matkapuhelindataverkoista 4g-verkon laajeneminen on aiheuttanut television näkyvyysongelmia myös Meri-Lapissa. Ongelmat johtuvat siitä, että aiemmin televisiolähetyksille varattu 800 megahertsin taajuuskaista on annettu matkapuhelindataverkon käyttöön.

Jos tukiasema lähettää voimakkaasti, voi näkyvyyteen tulla häiriötä.

Tomi Heikkilä

Esimerkiksi Simossa uusi 4g-tukiasema aiheutti loppusyksystä häiriötä kymmenien kotitalouksien tv-näkyvyyteen ja se jouduttiin tilapäisesti sulkemaan. Ongelma pystyttiin kuitenkin korjaamaan nopeasti.

Soneran kehityspäällikön Tomi Heikkilän mukaan ongelmia on vaikea ennakoida.

– Kaikki operaattorit rakentavat tukiasemia ja on melko mahdotonta sanoa, kenen tukiasema tietyllä alueella aiheuttaa näkyvyysongelmia - jos ongelmat ylipäätään ovat 4g-verkosta johtuvia, Heikkilä kertoo.

– Tilanne on hankalin sellaisessa tapauksessa, että tukiasema sijaitsee suoralla linjalla vastaanottavan kotitalouden ja televisiomaston välissä. Jos tukiasema lähettää voimakkaasti, voi näkyvyyteen tulla häiriötä.

"Näkyvyysongelmien taustalla voi olla monia syitä"

Heikkilä muistuttaa kuitenkin, että syyt näkyvyysongelmiiin voivat olla moniaalla muuallakin. Ensimmäiseksi kannattaa aina tarkistaa oman laitteiston kunto ja toiminta.

Jos ongelma esimerkiksi on alkanut tiettynä ajankohtana eikä poistu, saattaa kyseessä olla nimenomaan 4g-verkkoon liittyvä näkyvyyshäiriö.

Teknisesti edistyneemmät kuluttajat voivat myös etsiä vastaanottimestaan signaalitasomittarin ja tarkistaa signaalin laadun. Jos taso on hyvä, mutta laatu heikko, voi syyksi epäillä tukiasemaa.

– Näitä ongelmia varten on perustettu valtakunnallinen Taajuustalkoot.fi -palvelu, jolla on tiedot operaattorien tukiasemista ja he pystyvät selvittämään onko kyse 4g-verkon aiheuttamasta ongelmasta, kertoo Tomi Heikkilä.

Jos vastaanottajan laitteisto on muuten kunnossa, mutta häiriötä aiheuttaa tukiasema, Taajuustalkoot myös poistaa ongelman korvauksetta. Tällöin ongelma korjaantuu suotimen asennuksella. Jos laitteisto vaatii suurempaa päivitystä, menevät sen kustannukset kuluttajan pussista.

Digita Oy:n ylläpitämästä Taajuustalkoot-palvelusta (siirryt toiseen palveluun) löytyy lisätietoa netistä.