Sinisessä hyasintissa voi olla valkoista voimakkaampi tuoksu – allergikolle kumpikin on piinallinen tuliainen

Hyasintti luo monen mielestä joulun tuoksun ja tunnelman – toisille se tuo puolestaan valtavat allergiset reaktiot. Tarkkanenäinen on huomannut erivärisissä hyasinteissa eroja. Allergianeuvojan mukaan se on joka tapauksessa huono tuliainen tuoksuherkälle. Turvallisempia vaihtoehtoja on monia.

Kotimaa
Suomalaiset ostavat yhä useammin valkoisia joulukukkia, muun muassa hyasintteja ja tulppaaneja.
Suomalaiset ostavat yhä useammin valkoisia joulukukkia, muun muassa hyasintteja ja tulppaaneja.Kauppapuutarhaliitto

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kertoo, että allergikolle ja tuoksuherkälle hyasintti on huonoin joulukukkavaihtoehto.

– Kuulin juuri yhdeltä kukkakauppiaalta, että hyasintti on mennyt pois muodista nimenomaan tuoksunsa takia.

Vuorenmaa sanoo kuulleensa, että hyasintin väri vaikuttaa tuoksuun: siniset tuoksuvat voimakkaimmin ja valkoiset miedoimmin.

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre toteaa, että tämä voi pitää varsin hyvin paikkansa. Tuoksujen eri voimakkuus liittyy jalostamiseen.

– Hyasinttihan on vanha koristekasvi, joka tulee suurin piirtein nykyisen Turkin alueelta. Se tuotiin 1500-luvulla Eurooppaan. Siitä tuli tavattoman suosittu, koska se kukkii joulun aikaan.

Jalostuksessa voi käydä esimerkiksi niin, että kukan koon kasvaessa tuoksu ei välttämättä pysy ennellaan.

Henry Väre, Luonnontieteellinen keskusmuseo

– Siitä alettiin sitten tietoisesti kehittää ja jalostaa uusia ja erilaisia kantoja. Jalostuksessa voi käydä niin, että esimerkiksi kukan koon kasvaessa tuoksu ei välttämättä pysy ennallaan. Se voi laimeta tai hävitä kokonaan.

Tulppaani, timanttiananas ja joulukaktus

Toinen sesongin suosikkikukka on joulutähti. Vuorenmaan mukaan esimerkiksi astmaatikot voivat saada oireita, jos siitä leviää ilmaan maitiaisnestettä.

Mitä kukkia tuoksuherkälle tai allergikolle sitten voi viedä?

– Tulppaani sopii useimmille allergikoille – mutta voi tietenkin kaikista herkimmille aiheuttaa oireita. Vaihtoehtoina ovat myös esimerkiksi joulukaktus, amaryllis, gerbera, orkidea, timanttiananas ja tulilatva.