1. yle.fi
  2. Uutiset

Koira ei hyödy kirkasvalolampusta kaamosaikaan

Kaamosaika sotkee myös lemmikin luonnollista rytmiä. Tilannetta pahentaa kaupunkien ja kotien valosaaste, jonka keskellä lemmikki ei pysy kiinni luonnollisessa rytmissä.

luonto
Espanjanvesikoira makaa lattialla.
Tiina Jutila / Yle

Kaamosajan pimeys osuu myös lemmikkiin. Esimerkiksi koira saattaa kokea samoja kaamosoireita kuin omistajansa.

Toisaalta koirarotujen välillä saattaa olla eroja. Voisiko Meksikon lämmöstä ja auringosta lähtöisin oleva chihuahua kokea kaamosajan voimakkaammin kuin arktisempiin olosuhteisiin tottunut alaskanmalamuutti?

– Tutkimustietoa ei ole olemassa, mutta saattaa olla, että metsästyskoirat reagoivat hieman eri tavalla kuin pidemmälle jalostetut koirat. Minä ajattelisin, että se on mahdollista, sanoo Oulun yliopiston biologian laitoksen eläinfysiologian professori Seppo Saarela.

Lemmikki ei kaipaa lamppuja kotona

Lyhyt päivä ja suurempi määrä pimeyttä vaikuttavat myös lemmikin ravinnonsaantiin. Lemmikkikin hamuaisi ihmisen lailla kaamosaikana enemmän ruokaa, jos sitä olisi tarjolla.

– Luonnonvaraiset eläimet turvaavat ravinnonsaantinsa päiväsaikaan, ja pimeän aikana ne nukkuvat, Saarela sanoo.

Lemmikin kaamosoireiden hallintaan ei ole Saarelan mukaan tarjolla keinoja kaupungissa asuttaessa. Lemmikki voi tosin hakeutua päivisin kodissa paikkoihin, joissa valo ei sotke sen luonnollista rytmiä. Lemmikille ei siis kannata tai tarvitse jättää valoja päälle työpäivän ajaksi.

– Ikkunasta tuleva luonnonvalo on normaalia ja riittävää. Lemmikki nukkuu paljon silloin, kun omistaja ei ole kotona, Saarela muistuttaa.

Ulos heti aamusta

Kirkasvalolampun eteen Saarela ei lähtisi kaamosoireista kärsivää lemmikkiä istuttamaan, sillä hänestä kaupunkien ja kotien valosaaste sotkee muutenkin lemmikin luonnollista rytmiä. Kun hormonaalinen rytmiikka menee lemmikillä sekaisin, pimeähormoni melatoniinin eritys ei toimi silläkään luonnonmukaisesti.

Luonnollinen vuorokausirytmi olisi paras myös lemmikille. Kaupungeissa lemmikki ei voi välttyä keinovalolta, toisin kuin maaseudulla. Parasta olisi, jos lemmikki voisi elää luonnonvalon rytmissä ja pääsisi ulos riittävästi. Ongelmallista tämä on pakkasilla, jos koiran karvapeite ei ole riittävä kunnon ulkoiluihin.

– Lemmikkiä kannattaa ulkoiluttaa jo aamulla. Eikä se ole haitaksi omistajallekaan, että lähtee liikkeelle heti aamusta, Saarela toteaa.

Lue seuraavaksi