Hannu Hautala tuntee kuukkelit – video

Pro Finlandialla palkittu luontokuvaaja ei vieläkään perusta digikuvauksesta. Joulunajaksi kuvaaja linnottautui neljän seinän sisälle. Aurinkoinen sää kuitenkin saa miehen edelleen pikkupoikamaiseen intoon.

Kotimaa
Hannu Hautala. Luontokuvaaja.
Äskettäin Pro Finlandia -mitalilla palkittu Hannu Hautala ikuisti kuukkelit jo 30 vuotta sitten kuvakirjaksi. Kuukkelin maa –kirja nosti Hautalan suomalaisen luonto- ja etenkin lintukuvauksen kärkinimeksi.

Pro Finlandialla palkittu kuusamolainen luontokuvaaja Hannu Hautala odottaa kaamoksen päättymistä. Jouluaikaan luontokuvaaja veti henkeä kotonaan.

Kuusamon hämärissä Hautala ehtii kuitenkin tapaamaan vanhoja tuttaviaan, kuukkeleita.

Rukan takana Konttaisen juurella on varma kuukkelipaikka.

– Täältä niitä varmuudella löytyy. Rukan maailmancupin aikaan, tällä paikalla oli suorastaan jono ihmisiä kuukkeleita jahtaamassa, Hautala naurahtaa.

Kuukkelikirja nosti maineeseen 

Pro Finlandia-palkinnolla itsenäisyyspäivänä palkittu kuusamolainen luontokuvaaja Hannu Hautala on sinut kuukkeleiden kanssa. Hautala ikuisti linnut jo 30 vuotta sitten kuvakirjaksi. Kuukkelin maa –kirja nosti Hautalan suomalaisen luonto- ja etenkin lintukuvauksen kärkinimeksi.

Hautala on houkutellut luontokuvillaan monet ihmiset lähemmäksi luontoa.

– On ihanaa havaita kuinka luonto kiinnostaa ihmisiä. Televisiosta tulee paljon luonto-ohjelmia ja lehdissä kirjoitetaan paljon luonnosta. Luono-opaskirjoja tehdään tehdään paljon ja niitä myös ostetaan isot määrät.

– Kun minä vuonna 1970 aloitin ammattimaisesti kuvaamaan niin en uskonut silloin, kun autoasentajan toimesta lähdin, että tässä ollaan; että luonto kiinnostaa ja luonnolla voi elää.

Elämäntyö on palkittu

Pro Finlandian lisäksi Hautalaa on muistettu monin kunnianosoituksin: ansiolistalta löytyy valokuvataiteen valtionpalkintoa, tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkintoa ja muun muassa filosofian kunniatohtorin arvonimi.

– Kyllä minä voisin hyvin ruveta käyttämään nimitystä emeritus, täysin palvellut, Hautala pohtii.

Täysin palvellut Hannu Hautala ei vielä ole. Vuodenvaihteen jälkeen jatkuvat työt. Kalenteri on täyttynyt Pro Finlandian palkinnon myötä muun muassa uusilla näyttelytarjouksilla.

Digikuvaus ei kiinnosta

Hannu Hautala hallitsee digitaalisen kameran salat. Hän käyttää työssään kuitenkin mieluummin perinteistä filmikameraa.

– Näin kaamoksen aikaa saisi tästäkin kuukkelipaikasta hienoja kuvia. Maisema on aivan upea. Mutta kun minä olen vanhan liiton filmikuvaaja niin minulle ei riitä tällainen valo filmikameralle - on kerta kaikkiaan niin hämärää.

– Heti kun tulee aurinkoinen päivä ja funssa hellittää niin seison tässä koko päivän valottelemassa, Hautala ennustaa.