Laki LKV-pätevyydestä hiertää pieniä kiinteistönvälitysfirmoja

Uusi kiinteistönvälittäjien pätevyysvaatimuksia kiristävä laki ei saa alalla kaikkien hyväksyntää. Isot yritykset ovat tyytyväisiä asuntomyyjien osaamisen mittaamiseen, kun taas pienille yrityksille lakimuutos voi tuoda tullessaan jopa irtisanomisia. Vuoteen 2016 mennessä kiinteistönvälitysfirman työntekijöistä puolella on oltava LKV-tutkinto.

Kuva: Yle

Kiinteistöalalla toimii välittäjiä monenlaisella taustalla. Toistaiseksi vain välitysliikkeiden vastaavalta on vaadittu laillistetun kiinteistövälittäjän pätevyyttä. Vain LKV-tutkinnon suorittanut henkilö voi arvioida asuntoja tai perustaa firman. Oulun Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Antti Tuomaala pitää LKV-tutkintoa välittäjille hyvänä asiana.

– Asiakkaan, oli hän ostaja tai myyjä, ei tarvitse tietää lain kiemuroita ja koukeroita. Hänelle riittää, haluaako hän ostaa tai myydä ja välittäjä huolehtii, että kaikki tapahtuu lain puitteissa oikein.

Vuoden päästä kiinteistönvälittäjien tutkintotilanne tiukentuu, kun kiinteistöalan yrityksissä puolella työntekijöistä pitää olla LKV-tutkinto. Osa välittäjistä ei kuitenkaan joko halua suorittaa tutkintoa tai osa heistä ei ole päässyt tiukasta kokeesta läpi. Kempeleläinen Asuntolinkki on seitsemän hengen kiinteistönvälitysyritys ja Asuntolinkin toimitusjohtaja Antti Myllymäki kertoo, että pienelle firmalle lakimuutos on hankala.

– Näillä näkymin, jos ei tapahdu suuria muutoksia tulevaisuudessa, niin joudutaan irtisanomisiin.

LKV-koe on tiukka

Isona yrityksenä Huoneistokeskus on kouluttanut työntekijöitään, jotta mahdollisimman moni pääsee LKV-kokeen läpi. Oulun Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Antti Tuomaala sanoo, että henkilökunnasta noin 70 prosentilla on LKV-pätevyys.

– Meillehän tämä lakimuutos on positiivinen asia. Alalla ovat aidosti ne, jotka ovat päteviä tekemään tätä työtä.

Itsekin LKV-tutkinnon suorittanut Asuntolinkin toimitusjohtaja Antti Myllymäki ihmettelee kokeen painoarvoa, jossa kokemuksesta ei ropise irtopisteitä.

Nyt jos puhutaan tästä terveestä kilpailusta, niin minusta on aika erikoista, että eri alojen yrittäjät saatetaan täysin eriarvoiseen asemaan.

Antti Myllymäki

– Meillä on jonkin verran ikääntyneitä välittäjiä, joilla on jopa kymmenen vuoden työkokemus, kiinteistövälittäjän ammattitutkinto suoritettuna, mutta niitä ei huomioida tässä lakimuutoksessa millään tavalla.

Useamman tunnin koe vaatii paljon tietoa muun muassa lakipykälistä. Tutkintoon tähtäävän kokeen järjestää ainoastaan Keskuskauppakamari, normaalisti kahdesti vuodessa, tänä vuonna kolmesti. Yksi kokeessa käynti maksaa 230 euroa. Vuosittain vajaasta tuhannesta kokelaasta vain noin kolmannes läpäisee kokeen. Antti Myllymäen mielestä ala on joutunut kohtuuttomaan asemaan suhteessa muihin aloihin. Asuntolinkin toimitusjohtaja kritisoi Kauppakamaria, jolla on yksinoikeus tutkinnon pitämiseen.

– Kauppakamarin arvoissa sanotaan, että Keskuskauppakamari tukee työntekoa, yrittäjyyttä, tervettä kilpailua ja markkinataloutta. Nyt jos puhutaan tästä terveestä kilpailusta, niin minusta on aika erikoista, että eri alojen yrittäjät saatetaan täysin eriarvoiseen asemaan.

Oulun Huoneistokeskuksen myyntijohtajan Antti Tuomaalan mielestä kokeen alhainen läpäisyprosentti kertoo alan haastavuudesta.

– Todellisuudessa joutuu opiskelemaan paljon. On lakikirja, jossa on paljon asiakohtia, joita tarvitaan tässä työssä. Eli kyllä tällaiselle tutkinnolle on aito tarve.

LKV-tutkintoon liittyvä laki astuu voimaan vuoden 2016 alusta. Seuraava koe järjestetään Helsingissä, Oulussa ja Tampereella 16. toukokuuta 2015.