1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläkeläisistä ja Kumikamelista tuttu Tekramütisch-duo vie musiikkimatkalle hylättyyn Pohjois-Karjalaan

Joensuulainen Tekramütisch-duo tekee lauluja hylätyn Pohjois-Karjalan innoittamana. Geokätköharrastuksen pohjalta syntynyt yhtye tekee lauluja autioilta tanssilavoilta, kyläkaupoilta ja junanseisakkeilta. Tekramütischin muodostavat Eläkeläiset ja Kumikameli -yhtyeistä tutut Toppo Koponen ja Jukka Hyrkäs.

Kotimaan uutiset
Tekramütisch-duo
Tekramütisch

Toppo Koponen kertoo, että Tekramütisch syntyi geokätköilyharrastuksen kautta.

- Törmättiin vanhoihin autioihin tanssilavoihin, kyläkauppoihin ja muihin taloihin. Mietittiin, että täällä on hyvän kuuloiset ja näköiset tilat. Mietittiin, että tänne pitää tulla kuvaamaan ja kehitettiin sen pohjalta yhtye.

Omien sanojensa mukaan yhtye tekee "outoja lauluja arjesta ja juhlan puutteesta". Laulut on nauhoitettu pääosin autioituneissa kohteissa.

Rimaa ei ole ja mitään rajoja ei ole määritelty.

Toppo Koponen

- Suurin osa on äänitetty metsäkeikoilla. Osa on paikattu minun liiterissä. Nyrkkipajameiningillä, kahden euron budjetilla mikä on meille sopiva hinta-laatu, Koponen nauraa.

"Mennään sinne mihin satutaan menemään"

Soittimina toimivat kitaroiden lisäksi banjo, dobro, kellopeli, rumpu, helistin, marakassi, Monotron, ukulele, viulu, vesitonkka ja 2 knallia.

- Siinä villakoiran ydin on, että rimaa ei ole ja mitään rajoja ei ole määritelty. Sitä mennään sinne mihin satutaan menemään. Suurin osa on äänitetty metsäkeikoilla. Osa on paikattu minun liiterissä. Nyrkkipajameiningillä, kahden euron budjetilla mikä on meille sopiva hinta-laatu.

Seuraavana Tekramütischin suunnitelmissa on nauhoittaa materiaalia Pohjois-Karjalan suljetuissa kyläkouluissa.

- Eli lastenlauluja aikuisille alasajettavissa kyläkouluissa. Vallisärkän lavalla satuttiin kuvaamaan juuri ennen kuin puskutraktori tulee paikalle.

Mutta mitä bändin nimi tarkoittaa?

- Ei yhtään mitään. Tosin jos sen kääntää väärin päin, huomaa olevansa marketissa.