Metsärikkaalle Sysmälle heitettiin erikoinen haaste: Tarvittaisiin 15 kilometriä hirttä

Seuraako Sysmä Pudasjärven esimerkkiä koulun rakentamisessa. Pudasjärvelle nousee jopa maailman suurimmaksi kuvattu hirsinen kyläkoulu, jonka rakentamiseen tarvitaan 30 kilometriä hirttä. Sysmässäkin raaka-ainetta riittäisi, koska se on Päijät-Hämeen metsärikkain kunta.

Sysmä
Pudasjärven hirsikoulukampus
Ensio Karjalainen / Yle

Sysmän koulukeskusteluun on heitetty ajatus hirsikoulun rakentamisesta.

Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan Jari Yli-Talosen mukaan Sysmä on maakunnan metsärikkain kunta ja paikalliset metsänomistajat voisivat osallistua vaikka yhdellä hirrellä oman uuden koulun rakennustalkoisiin.

Yli-Talonen sanoo, että hän on liikkeellä yhdessä Mark Kaarttin kanssa.

– Mietimme, että koulu olisi terveellinen ja pitkäikäinen ratkaisu, johon käytettäisiin näin lähipuuta. Esimerkiksi Pudasjärvellä rakennetaan hirsikoulu, johon tarvitaan peräti 30 kilometriä hirttä.

Yli-Talonen sanoo, että kaikkien sysmäläisten sekä kuntapäättäjien on helppo lähteä yhdessä tuumin hirsikouluajatuksen taakse.

– Sysmä on kaiken lisäksi metsien suurkunta. Tämä olisi samalla matkailulle vahva tekijä, se on oikein toteutettuna todellinen vetovoimatekijä. Se on terveellinen ja pitkäikäinen ratkaisu, josta kuntalaiset voivat olla syystäkin ylpeitä. Toivottavasti tämä esitys vielä ehtii.

Sysmässä koulun rakentaminen on aiheuttanut keskustelua. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Järvinen (kok) sanoo, että päätös elementtikoulusta on jo tehty. Netissä hankkeen arvostelijoilla on tilaelementtikoulua vastustava adressi.