Näkökulma: Varoitus diplomaateille – Afganistan heikentää arvostelukykyä

Ei ole häpeä myöntää, että myös suomalaiset tekivät virhearviointeja. Ruusunpunaisia kuvitelmia on turha maalailla, kirjoittaa Pauli Lahti.

Ulkomaat
Pauli Lahti
Yle

Milloin suomalainen diplomaatti/sotilas/virkamies oppii puhumaan suoraan ja rehellisesti vaikeista asioista?

Puhutaan Afganistanista. Korruption riivaama rutiköyhä maa on vaarassa syöksyä takaisin lohduttomaan kaaokseen.

Ei hätää. Pelastus löytyy Suomesta.

Eversti Petri Kosonen, entinen Afganistan-komentaja, arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa eilen keskiviikkona, että Afganistanissa voidaan nyt elää kohtuullisen normaalia elämää.

– Paikalliset, joiden kanssa itse olen keskustellut, ovat sanoneet, että viimeiset ajat ovat olleet rauhallisimmat aikoihin.

Jaaha.

Mikko Harjulehto toimi puolestaan Suomen lähettämänä poliittisena neuvonantajana ISAF-operaatiossa. Lauantaina Helsingin Sanomien näkökulmassa Harjulehto arvioi operaation saavutuksia:

– Lisäksi Isaf kannusti usein Afganistanin voimahahmoja hillitsemään väkivaltaisuuttaan. Hyvällä maineella alkoi olla merkitystä. Tämä on saavutus maassa, jossa poliittisen vastustajan pahoinpitely, kidnappaaminen, kiduttaminen, raiskaaminen ja tappaminen kuuluivat tavallisiin tapoihin.

Älkää nyt viitsikö, ihan totta.

Pääkaupungissa Kabulissa itsemurhaiskujen määrä on ollut viime kuukausina hälyttävä. Käytännössä koko kaupunki joutuu olemaan jatkuvassa hälytystilassa.

Yle Uutiset näytti eilen, mikä on tilanne pohjoisessa Faryabin maakunnassa. Ihmiset pakenevat Talibania kotiseuduiltaan, ja poliisi seuraa tilannetta voimattomana sivussa.

Tehtävä Afganistanissa oli mahdottoman vaikea ellei suorastaan mahdoton. Ei ole häpeä myöntää, että myös suomalaiset tekivät virhearviointeja. Niin tekivät kaikki muutkin ja se on osittain täysin ymmärrettävää.

Mutta älkää maalailko meille ruusunpunaisia kuvitelmianne Afganistanin hyvin koulutetuista poliisi- ja sotavoimista.