"Eletään hetkessä eikä valiteta turhasta" – Vuoden syöpäsairaanhoitaja jakaa potilaidensa elämänasenteen

Syöpäsäätiö on valinnut mikkeliläisen Riitta Hännisen Vuoden syöpäsairaanhoitajaksi. Lähes 40 vuotta syöpähoitajana toimineen Hännisen mielestä tärkeintä on potilaan kohtaaminen, huumoria unohtamatta.

terveys
Vuoden syöpäsairaanhoitaja Riitta Hänninen kukitettiin Mikkelin keskussairaalalla.
Vuoden syöpäsairaanhoitaja Riitta Hänninen kukitettiin Mikkelin keskussairaalalla.Maria Bonnor / Yle

Kun Riitta Hänninen kuuli saaneensa Vuoden syöpäsairaanhoitaja -tunnustuksen, olo oli hämmentynyt mutta kiitollinen.

– Tämä oli tavallaan elämäntyöpalkinto siitä pitkästä työurasta, jonka olen hoitajana syöpäpotilaan hoitotyön ja sen kehittämisen eteen tehnyt.

Hänninen on toiminut sairaanhoitajana lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Ura alkoi Pieksämäen aluesairaalassa, josta Hänninen siirtyi Mikkelin keskussairaalaan 1980-luvun lopulla. Ensimmäiset 20 vuotta hän toimi kirurgisella vuodeosastolla.

Syöpäyhdistyksen palkinto myönnettiin Hännisen seitsemän vuotta kestäneestä työstä lääketiputusyksikössä. Kipinä syöpäsairaiden hoitoon iski jo erikoistumisaikana.

– He ovat kiitollisimpia potilaita, joita voi kohdata. Heidän arvomaailmansa kohtaa oman arvomaailmani. Eletään tässä hetkessä, ei menneessä tai tulevaisuudessa, ja ollaan tyytyväisiä elämään eikä valiteta turhasta.

Tärkeintä on potilaan kohtaaminen

Syöpähoitajan työssä tärkeintä on ihmisten kohtaaminen, ajattelee Hänninen. Potilaan kanssa pitää onnistua luomaan luottamuksellinen suhde. Vaikka kyse on kuolemanvakavasta asiasta, niin tosikko ei saa olla.

– Siihen kuuluu myös iloa. Mutta pitää aistia, että miten paljon huumoria siihen voi tuoda. On huomioitava sekin, että osa potilaista selviytyy ja he elävät loppuelämänsä normaalia elämää.

Kohtaamiset ovat raskaita mutta antoisia. Kokemuksesta on apua, ja Hännisen mielestä kokeneiden hoitajan täytyy toimia esimerkkinä uusille hoitajille.

– Jossain vaiheessa oli haaveena opettajan ura. Siinä mielessä ohjaajan rooli on ollut sopiva. Siellä on helmiä tulossa, myhäilee pitkään myös esimiestehtäviä hoitanut Hänninen.

Uudet lääkehoidot vaativat hoitajalta perehtymistä

Syöpähoidot ovat kehittyneet merkittävästi niinä vuosina, jotka Hänninen on toiminut sairaanhoitajana. Lääkehoidot tosin keksittiin tukemaan kirurgista hoitoa verrattain myöhään.

– Mullistavinta on, että on tullut valtavasti uusia lääkehoitoja, joilla on oireita helpottava tai parantava vaikutus. Nyt uutena tulee biologisia ja vasta-ainelääkkeitä, jotka kohdistuvat vain syöpäkasvaimeen. Niissä on tiettyjä sivuvaikutuksia, mutta ei yhtä vakavia kuin solusalpaajissa, jotka kohdistuvat kaikkiin soluihin. Se on varmaankin tulevaisuutta syöpähoidoissa.

Lääketiputusyksikössä toimiminen vaatii kunnollista perehtymistä uusiin lääkkeisiin.

– Se on todella haastavaa osata ohjata potilasta ja antaa lääkkeet oikein.

Potilaan ohjaaminen ja omahoitajuuden kehittäminen ovat Hännisen sydäntä lähellä. Hän on pyrkinyt uransa aikana kehittämään syöpähoitajan työtä niin, että potilas huomioidaan kokonaisuutena ja hoito-ohjelma räätälöidään hänen toiveidensa mukaan.

Hännisen pisin hoitosuhde oman potilaan kanssa kesti kahdeksan vuotta, vaikka välissä olikin parin vuoden tauko.

Kiittävää palautetta tekstiviestipalstaa myöten

Vuoden syöpähoitajaksi Hännistä ehdotettiin, koska Mikkelin keskussairaala on saanut hänestä paljon hyvää palautetta. Hännistä on kehuttu myös maakuntalehden tekstiviestipalstalla.

– Palaute on ollut positiivista. Potilaat kokevat saavansa tietoa, tukea ja turvallisuutta.

Kun vaativa työpäivä syöpäpotilaiden kanssa on takana, Hänninen rentoutuu arkisten asioiden äärellä.

– Täytyy tehdä niin ammatillisesti työtä, että työ ei tule kotiin mukaan. Asiat pitää pystyä käsittelemään. Sisätyöläisenä ulkoilu on kaiken a ja o, lisäksi hyvät ihmissuhteet ja ystävät. Kirjallisuus on myös iso osa vapaa-aikaa, se vie pois arjesta.