Kukka vikittelee hyönteisiä tuoksullaan erityisesti illalla ja yöllä – joskus raadon haju toimii parhaiten

Kukkien tuoksukirjo on valtaisa. Asiantuntijoiden mukaan kasvit houkuttelevat erilaisilla tuoksuilla ja hajuilla juuri itselleen sopivia pölyttäjiä. Kukka on sitä houkuttelevampi mitä voimakkaampi ja erikoisempi tuoksu on.

Kotimaa
Raatokärpänen.
Neurotieteessä on jo jonkin aikaa käytetty kärpäsiä apuna hermoston toiminnan tutkimisessa.Jari Flinck

Kukkien tuoksun keskeisenä päämääränä on houkutella luokseen mahdollisimman paljon tietynlaisia hyönteisiä.

– Kasvit ovat kehittyneet evoluutiossa toisistaan eri suuntiin, jotta ne voisivat houkutella mahdollisimman tehokkaasti tietyille lajeille ominaisia pölyttäjiä. Kasvien on järjetöntä kilpailla hyönteisistä. On tehokkaampaa, että juuri tietyt hyönteislajit tulevat niiden kukille, kertoo Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre.

Väreen mukaan kukka on sitä houkuttelevampi mitä voimakkaampi ja erikoisempi tuoksu on. Sen ei tarvitse olla edes miellyttävä.

– Esimerkiksi raatokärpäsiä houkuttelevat kasvit haisevat raadolle.

Tuoksut voimakkaimmillaan yöllä

Turun kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine kertoo, että voimakastuoksuisia kasveja ovat esimerkiksi stanhopea, trooppiset piippuköynnökset ja valkolehdokki.

Kukkien tuoksu vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Useat tuoksuvat erityisesti illalla ja yöllä.

– Esimerkiksi valkolehdokki on tällainen. Se on erikoistunut niihin hyönteisiin, jotka ovat liikkeellä yöllä, Laine toteaa.

Osa kasveista on tuulipölytteisiä, joten ne eivät tarvitse hyönteisten apua. Joissakin tapauksissa pölyttäjä on hyönteinen, vaikka kasvi ei tuoksuisikaan. Tällöin ne eivät kilpaile tuoksulla, vaan käyttävät muita keinoja.

– Esimerkiksi kukkien väri voi olla riittävän houkutteleva. Ne ikään kuin hämäävät korealla ulkonäöllään hyönteiset hoitamaan hommansa, Henry Väre toteaa.