1. yle.fi
  2. Uutiset

Oslo ja Pietari ovat vaihtaneet nimensä, miksei myös Helsinki?

Pääkaupungit eivät ole juuri muuttaneet nimiään maailmalla. Suomen lähiseuduilta löytyy kuitenkin pari varsin tuoretta esimerkkiä.

Kotimaan uutiset
Helsingille nimi?
Stina Tuominen / Yle

Pääkaupunkien tai muiden metropolien nimiä ei ole juurikaan muutettu maailmalla. Esimerkkejä kuitenkin löytyy – jopa varsin läheltä.

Viimeksi Pietari, keisarillisen Venäjän pääkaupunki, otti vanhan nimensä käyttöön vuonna 1991. Samalla lähes 70 vuotta käytössä ollut neuvostonimi Leningrad jäi historiaan.

Norjassa puolestaan Oslo oli vuoteen 1924 asti Kristiania. Ja monet tietävät Istanbulin olleen 1400-luvulle asti Konstantinopoli.

Meillä Suomessa moni on kuntaliitosten yhteydessä huomannut asuvansa uudessa kunnassa, vaikkei ole muuttanut asuinsijoiltaan.

Kuntien ja kaupunkien liitoksissa sääntönä on, että uudeksi nimeksi valitaan ensisijaisesti keskeisimmän tai suurimman kunnan nimi. Jos muut kunnat eivät millään innostu, pitäisi nimi löytää alueen muusta nimistöstä, kertoo yliopistonlehtori Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta.

Ainialan mielestä tätä käytäntöä ei pidä lähteä muuttamaan ilman hyvää syytä.

Vaikka espoolaisia kuinka harmittaisi?

– Espoo säilyisi kuitenkin mentaalisena paikkana. Moni helsinkiläinenkin saattaa kokea olevansa enemmän pakilalainen, larulainen (lauttasaarelainen) tai vuosaarelainen kuin helsinkiläinen.

Ihmisillä on Ainialan mukaan monia päällekkäisiä identiteettejä. Espoossakin moni on tapiolalainen tai leppävaaralainen.

Surkeana esimerkkinä uudesta kuntanimestä Ainiala mainitsee Länsi-Turunmaan, joka lyhyen käytön jälkeen kuopattiin kansanäänestyksellä. Parainen, joka ei aluksi kelvannut Houtskarille, Iniölle, Korppoolle ja Nauvolle oli lopulta enemmistön mieleen. Länsi-Turunmaa ei edes vastaa muodoltaan kunnan nimeä, Ainiala sanoo.

Toinen esimerkki on Sastamala. Vammala, Äetsä ja Mouhijärvi omaksuivat yhdistyessään alueella käytössä olleen historiallisen nimen.

"Pääkaupungin nykyinen nimi on paikallaan"

Ainialan kanta on, ettei vanhaa ja vakiintunutta kannata lähteä muuttamaan ilman pätevää syytä. Sitä paitsi ihmisten käsitykset siitä, mikä on kaunis nimi, vaihtelevat. Joku suosii vaikkapa Suvelan tai Purolan kaltaisia luonnosta johdettuja nimiä, toinen ei.

Ainiala pitää hyvänä, että aiheesta keskustellaan, mutta hänen suosikkinsa metropolikaupungin nimeksi on Helsinki.

– Helsinki on alueen isoimman ja keskeisimmän kaupungin nimi. Se on myös pääkaupungin nimi, mikä on myös vahva argumentti, hän perustelee.

Lue seuraavaksi