Joulupöytään hankitaan nyt bling-blingiä – jopa kukka-astelman kruunaa kimallus

Suomalaiset eivät perinteistään tingi – eivät edes jouluna. Sama pätee myös joulukukkiin, joiden kestosuosikit ovat pysyneet lähes samoina vuodesta toiseen. Takavuosiin verrattuna joulukukka-asetelmat ovat muuttuneet pienemmiksi ja sievemmiksi. Ja tänä jouluna kukistakin löytyy runsaasti bling-blingiä.

ilmiöt
Vaaleanpunaisia tulilatvoja.
Anne Niskanen / Yle
Nainen seisoo kukkakaupassa jouluinen kukka-asetelma kädessä.
Vaaleanpunaisia tulilatvoja.
Tuttu vaaleanpunainen tulilatva muuttuu jouluisemmaksi, kun sitä vähän somistaa.Anne Niskanen / Yle

Joulukukkasesonki alkaa yleensä jo ensimmäisestä adventista, jolloin asiakkaat kysyvät jouluasetelmia. Parolan kukkakaupan yrittäjä Anitta Salmi kertoo, että perinteet puhuvat kukkarintamalla. Amaryllikset, hyasintit ja joulutähdet pitävät pintansa vuodesta toiseen.

– Toki aina tulee niihinkin jotain uutta. Esimerkiksi tänä jouluna myynnissä on punavalkoinen joulutähti. Myös jouluruusu on vuosi vuodelta yhä suositumpi joulukukka, Salmi kertoo. Se on niin herkkä ja erilainen joulukukka.

Se on niin herkkä ja erilainen joulukukka.

Anitta Salmi

Joulukukka-asetelmien värit ja koristeet vaihtelevat trendeittäin. Tämän joulun hitti on kimallus.

– Bling-blingiä pitää olla, sillä se on nyt tämän joulun juttu. Me suihkutamme kukkaan tai asetelmaan liimaa ja sen päälle voi sitten ripotella hileitä. Niitä on vaikka minkä sävyisiä jopa mustaa, kuvailee Anitta Salmi.

Bling-blingiä pitää olla, sillä se on nyt tämän joulun juttu.

Anitta Salmi

Koristeitakin pitää olla, mutta takavuosien suosikkia eli tekolumisprayta käytetään vähemmän kuin edellisjouluina.

Uniikit kukkalaitteet valttina

Pienet kukkakaupat haluavat erottua joulukukkamarkkinoilla yksilöllisillä kukka-asetelmilla. Markettien liukuhihnamaisesti valmistettujen asetelmien vastapainoksi on tarjolla monenlaisia uniikkeja kukkasommitelmia. Näin on esimerkiksi hattulalaisessa Parolan Kukassa.

Anitta Salmi sanoo, että heillä ei tehdä sarjatuotantoa, vaikka takahuoneessa puolen tusinaa kiireapulaista kokoaakin jouluisia kukka-asetelmia tuttuun tapaan vauhdilla.

– Yksi suunnittelee, toinen istuttaa ja kolmas koristelee. Sarjassa vähän yritetään tehdä samantyyppisiä töitä, kertoo kaupan takahuoneessa istutustöitä tekevä yrittäjä Mika Salmi.

Yksi suunnittelee, toinen istuttaa ja kolmas koristelee.

Mika Salmi

– Meillä tehdään kymmenen kappaleen sarjoja maksimissaan eli aika paljon sellaista uniikkityötä, vahvistaa yrittäjäpuoliso Anitta Salmi. Toki tilaustöitäkin tehdään jonkin verran.

Takahuoneessa kuin tonttupajassa

Parolan Kukka on varautunut tämän joulun kukka-asetelmia varten hankkimalla runsaasti "rakennusmateriaalia". Anitta Salmi kertoo, että eri värisiä hyasintteja on jouluasetelmia varten noin viisi sataa ja saman verran joulutähtiä. Amarylliksia puolestaan on noin 400. Lisäksi asetelmia varten on varattu parisataa tulilatvaa ja lukuisa määrä erilaisia pikkuviherkasveja.

Anitta Salmi uskoo, että joulukukkamyynti on tänä vuonna hyvä huolimatta huonosta taloustilanteesta.

– Asetelmia myydään kuitenkin vähemmän kuin muina vuosina, sillä nyt asiakkaat haluavat ostaa yksittäisiä, jouluisesti koristeltuja viherkasveja. Muutoinkin jouluasetelmat ovat pienempiä kuin takavuosina. Ne ovat sievempiä, eivät massiivisia koreja.