1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Andte Gaup-Juuso uuden lyhytelokuvan tähtenä – katso traileri

Big Brother -voittaja Andte Gaup-Juuso näyttelee pääosaa uudessa saamelaisessa lyhytelokuvassa Sámi bojá. Elle Sofe Henriksenin ohjaamaan lyhytelokuvan trailerin ensiesitys oli torstaina Yle Sápmissa!

Yle Saame
Andte Gaup-Juuso neaktá Sámi bojá -filmma váldorolla.
ellesofe.com
Andte Gaup-Juuso neaktá Sámi bojá -filmma váldorolla.

Big Brother -voittaja ja poromies Andte Gaup-Juuso näyttelee pääosaa uudessa lyhytelokuvassa Sámi bojá.

Filmin on ohjannut kautokeinolainen Elle Sofe Henriksen. Sámi Bojá lea yksi seitsemästä filmistä, jotka on tuotettu osana Sámi Film Lab -hanketta Kautokeinossa, Norjan puolen Saamenmaassa.

Lyhytelokuva on kertonyt poromies Mihkkalista ja siinä yhdistellään tanssia fiktiofilmin kertomukseen.

Gaup-Juuso löytyi joikuohjelmasta

Elokuva tehtiin itse asiassa jo ennen kuin Andte Gaup-Juuso meni BB-taloon ja ennen kuin hänestä tuli kuuluisa.

Ohjaaja Elle Sofe Henriksen löysi Gaup-Juuson NRK Sápmin Juoigalasat-joikuohjelmasta.

Koekuvausten jälkeen Henriksen totesi, että Gaup-Juuso sopi hyvin Sámi boján päärooliin. Henriksen ei kuitenkaan voinut kuvitellakaan mitä on tulossa, kun Gaup-Juusosta tuli kaikkien tuntema BB-Andte.

Käänne on tietenkin vain mieluinen.

– Se oli tosi hauskaa. Silloin kun aloimme tehdä elokuvaa, Andte ei ollut minkäänlainen kuuluisuus, mutta nyt hänet tuntevat kaikki. Voi olla, että Andten myötä kiinnostus lyhytelokuvaani kohtaan saattaa kasvaa, Henriksen sanoo.

Ensi-ilta tammikuussa

Sámi bojá -lyhytelokuvan ensi-ilta on Tromssan kansainvälisillä filmifestivaaleilla tammikuussa ja se näytetään myös alkuperäiskansojen Skábmagovat-filmifestivaaleilla Inarissa tammikuun lopussa.

Trailerin ensiesitys oli Yle Ođđasat -lähetyksessä torstaina 18.12.2014 (alkaa ajassa 02:25)! Trailer löytyy myös YouTubesta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi