Isäehdokas passitettiin vastustuksesta huolimatta kahdesti testiin – toinen tärppäsi

Mies oli kertaalleen jo pari vuotta sitten ollut dna-testissä. Tuolloin tulos oli ollut negatiivinen ja asia jätetty sillensä.

Kotimaa
Lapsi leikkimässä
Heidi Setälä / Yle

Lapsen isyyttä oli yritetty selvittää kertaalleen jo kanneteitse vuonna 2012. Silloin tulos oli dna-testissä ollut negatiivinen ja asia oli jäänyt Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa sillensä.

Lapsen äiti oli sitkeästi sitä mieltä, että kyseinen mies on lapsen isä.

Äiti nosti uuden kanteen vuonna 2014 ja katsoi, että aiemmassa testissä oli saattanut tapahtua jokin virhe, ja vaati miestä uudelleen testiin käräjäoikeuden määräyksellä.

Mies vastusti vaatimusta ja vetosi siihen, että verikoe on jo tehty ja tulos ollut negatiivinen. Testissä olivat käyneet myös muut mahdolliset vapaaehtoiset isäehdokkaat.

Lapsen äidin mukaan mies oli ollut sukupuoliyhteydessä, ja yhdeksän kuukauden kuluttua nainen oli synnyttänyt tytön. Käräjäoikeus katsoi, että isyystesti voidaan tehdä uudelleen.

Nyt tulos oli positiivinen, ilmoitti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.

Aiemman dna-tutkimuksen erilaisesta tuloksesta huolimatta, käräjäoikeus katsoi tehdyn tuloksen luotettavaksi. Mies julistettiin lapsen isäksi 99,999 prosentin varmuudella.

Käräjäoikeudelle äiti oli toimittanut tytöstään myös seitsemän valokuvaa, joista voitiin päätellä yhdennäköisyys isän kanssa.