Laaja varkausrikossarja syyteharkintaan – epäiltynä romanialainen rikollisryhmä

Käteistä rahaa muun muassa liiketiloista varastaneen romanilaisen rikollisryhmän epäillyt törkeät rikokset ovat siirtyneet syyteharkintaan. Liiga toimi 15 paikkakunnilla muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla. Anastetun omaisuuden arvo on kymmeniä tuhansia euroja.

Kotimaa

Keskusrikospoliisi on selvittänyt yhdessä paikallispoliisin kanssa laajan rikossarjan, jossa romanialaisen rikollisryhmän epäillään anastaneen pääosin käteistä rahaa liiketilojen kassakaapeista, kassalippaista ja peliautomaateista. Varkausrikoksia on tehty vuosien 2013 ja 2014 aikana 15 paikkakunnalla Suomessa, muun muassa Haapajärvellä, Siikalatvalla, Kajaanissa ja Kuusamossa.

Tekijöitä epäillään törkeistä varkauksista, varkauksista ja niiden yrityksistä. Liiketiloihin murtauduttiin yöaikaan tekemällä hälytyslaitteet ja valvontakamerat toimintakelvottomiksii. Tiloista anastettiin useimmiten käteistä rahaa.

Tutkittavassa rikossarjassa anastetun omaisuuden arvo on yli 40 000 euroa, ja aiheutettujen vahinkojen määrä ylittää 130 000 euroa. Anastetuksi epäiltyä omaisuutta löytyi muun muassa piilotettuna tekijöiden käyttämästä autosta.

Teoista on ollut vangittuna kolme romanialaista miestä syyskuusta lähtien. He ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Toiminta on poliisin mukaan ollut liikkuville rikollisryhmille tyypillistä. Nyt vangittuna olevat tekijät ovat tulleet Suomeen henkilöautolla ja he ovat viipyneet Suomessa aina reilun viikon kerrallaan. Tekijät ovat vaihtaneet paikkakuntaa päivittäin ja he ovat majoittuneet pääsääntöisesti omassa autossaan. Poliisin käsityksen mukaan anastettu omaisuus on piilotettu tai toimitettu ulkomaille välittömästi tekojen jälkeen.

Asia on siirtynyt syyteharkintaan, ja mahdollisia syytteitä käsitellään alkuvuodesta 2015 Ylivieskan ja Pohjanmaan käräjäoikeuksissa.