Upouudessa koulussa taas sisäilmaongelmia – altistunut johtaja penää rakentajan vastuuta

Oulun seudun koulutuskuntayhtymän rakennuksissa on paljastunut uusia sisäilmaongelmia. Haukiputaan ammattiopiston viime vuonna rakennetussa yksikössä on kärsitty sisäilmaongelmista. Samanlaisia ongelmia on ollut myös Kontinkankaan kampuksen kolme vuotta sitten rakennetussa päärakennuksessa.

Kuva: Kati Teirikko / Yle

OSEKK:n koulurakennuksissa on paljastunut jälleen uusia sisäilmaongelmia. Oulun seudun ammattiopiston Haukiputaan viime vuonna rakennetussa yksikössä on kärsitty sisäilmaongelmista. Ongelmat huomattiin kun koulun henkilökunta ja opiskelijat kokivat oireita. Haukiputaalla on muun muassa auto- ja hiusalan koulutusta.

Ongelmat johtuvat todennäköisesti betonin ja sen päälle asennetun muovimaton yhdisteiden reagoinnista.

– Lattian betonin päälle laitettu muovimatto on reagoinut huonolla tavalla ja ihmiset ovat valitettavasti alkaneet oireilla. Hirveän paha tilanne ei ole, mutta jos ajatellaan, että Haukiputaalle on valmistunut kaksi uudisrakennusta, toisesta joudutaan vaihtamaan kaikki matot pois, koulutuskuntayhtymän johtaja Jarmo Paloniemi tuskailee.

OSEKK keskustelee nyt rakentajan kanssa siitä, kenelle korjausvastuu ja -kustannukset kuuluvat. Korjaaminen maksaa Paloniemen mukaan noin 1,5 miljoonaa euroa.

Oksettava olo, silmät punoittavat

Tilanne on samanlainen kuin Kontinkankaalla, missä kampuksen kolme vuotta sitten rakennetussa päärakennuksessa on oireiltu pitkään. Paasi-rakennuksen sisäilmaongelmista uutisoitiin alkusyksystä.

– Rakentamisvaiheessa märkään betoniin oli laitettu muovimatto liian aikaisin ja seurauksena erilaisia päästöjä ja maton liima-aineita on päässyt ilmaan. Tämä on aiheuttanut tuntemuksia henkilökunnalle, Paloniemi kertoo.

Myös Paloniemi kertoo altistuneensa huonolle sisäilmalle aiemmin Myllytullissa ja nyt Kontinkankaalla. Hänen omassa työhuoneessaan esimerkiksi kosteusprosentti huitelee pahimmillaan lähellä yhdeksääkymmentä, mikä on rutkasti yli suositusten. 

Ilmeisesti rakennusalalla on kova kiire ja tuloksentekovaateet ovat niin kovia, että ei ajatella lopputulosta.

Jarmo Paloniemi

– Iltaisin on saattanut olla todella huono, oksettava olo. Silmät punoittavat ja niitä kutittaa, ääni meinaa lähteä ja iho kutisee. Monella meistä on ollut samanlaisia oireita. Onkin harvinaista, että vietän koko kahdeksantuntisen työpäivän työhuoneessani, Paloniemi kertoo.

Korjaukset omasta pussista

Kontinkankaalla hallintopuolen työntekijät lähtevätkin evakkoon keväällä uudisrakennuksen remontin ajaksi. Kohteen rakentaja on tehnyt konkurssin.

– Me saamme vakuutuksista korkeintaan 200 000 euroa. Remontti tulee maksamaan noin 800 000, joten joudumme maksamaan omasta pussistamme 600 000, vaikka emme itse ole tätä huonoa rakennustyötä tehneet, Paloniemi laskee.

– Näin ei tarvitsisi olla. Ilmeisesti rakennusalalla on kova kiire ja tuloksentekovaateet ovat niin kovia, että ei ajatella lopputulosta. Kun veronmaksajien rahoja käytetään ja rakennetaan esimerkiksi koulurakennuksia, rakentajan pitäisi toimia vastuullisesti. Nämä ovat raskaita asiota, joiden selvittämiseen kuluu aikaa ja ennen kaikkea huolestuttaa, mitä henkilökunnalle ja opiskelijoille tapahtuu, Paloniemi sanoo.