1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuopiolaisyritys myy Batmania 3D-tulosteena – amerikkalainen mediajätti lähti kimppaan

Pieni kuopiolainen startup-yritys teki sopimuksen mediajätti Warner Brosin kanssa. Kuopiolaisyrityksen kautta voi jatkossa ostaa muun muassa Väiski Vemmelsääri -figuureita 3D-tulosteina. Yrityksen päämääränä on mullistaa valtavat oheistuotemarkkinat.

Niko Laukkarinen suunnittelee 3D-tulostettavaa autoa. Kuva: Helmi Nykänen / Yle

Kuopiolainen 3D-tulostettavien tuotteiden verkkokauppaa pyörittävä yritys on solminut merkittävän sopimuksen maailman isoimpiin viihdealan yrityksiin kuuluvan Warner Brosin ja brittiläisen kaupallisen televisioyhtiö ITV:n kanssa.

Eurooppalaiset kuluttajat voivat ensi vuoden maalis–huhtikuusta alkaen tilata Batman-, Supermies- tai Maantiekiitäjä-figuureita 3D Online Factoryn verkkokaupan Launzer.comin kautta.

Muun muassa Thunderbirds-sarjastaan tunnetun ITV:n kanssa tehty sopimus sen sijaan koskee vain Isoa-Britanniaa ja Irlantia.

200 miljardin dollarin markkinat

Kuopiolaisyrityksen toimitusjohtaja Kari Voutila ei paljasta sopimuksen rahallista arvoa. Hänen mukaansa sopimuksella on valtavat mahdollisuudet. Tämän vuoden oheistuotemarkkinoiden koko on maailmanlaajuisesti 200 miljardia dollaria.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Warner Bros tekee sopimuksen 3D-tulostettavista kuluttajatuotteista. Käsittääkseni he haluavat testata, mitä 3D-tulostaminen tulee merkitsemään heidän liiketoiminnalleen.

Voutilan oman yrityksen liiketoiminnalle kyse on isosta asiasta. Sopimus nostaa yrityksen 3D-tuotteiden myynnissä aivan uudelle tasolle ja lisää sen kiinnostavuutta ja uskottavuutta markkinoilla.

Sopimuksen ansiosta yhtiö voi kasvattaa ja kehittää liiketoimintaa ensi vuodesta eteenpäin.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Warner Bros tekee sopimuksen 3D-tulostettavista kuluttajatuotteista.

Kari Voutila

– Me pyrimme ainakin latausmäärissä miljooniin tässä seuraavien vuosien aikana, Voutila kertoo.

"Mitään ei tehdä varastoon"

Batman-figuureissa ei sinällään ole mitään uutta. Sen sijaan uutta on Voutilan mukaan se, että kuluttajat voivat muokata ja yksilöidä tuotteita oman makunsa mukaisiksi ja olla jopa mukana suosikkihahmojensa tuotekehittelyssä.

Lisäksi figuureiden tuotannossa ei enää tarvitse isoja investointeja, kun tuotteita valmistetaan vain tilauksesta.

– Se on iso muutos, joka sitoo todella vähän pääomaa verrattuna aikaisempaan, kun mitään ei tehdä varastoon. Tämä on perinteistä oheistuotevalmistusta huomattavasti kevyempi ja kilpailukykyisempi malli, joka toivottavasti mullistaa oheistuoteliiketoiminnan tulevaisuudessa, Voutila lataa.

Kuopiolaisyritys tekee tuotteen suunnittelun, jonka jälkeen se lähetetään Belgiaan tulostettavaksi. Tilatun figuurin voi myös tulostaa itse, jos omistaa 3D-tulostimen.

Katseet mobiilimarkkinoille

3D Online Factory työllistää kuusi henkilöä ja se aloitti varsinaisen toimintansa vasta tämän vuoden alussa. Toimitusjohtajalla on kuitenkin jo suuria suunnitelmia: yrityksen on tarkoitus olla yksi 3D-tulostusalan johtavista pelureista maailmassa.

Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita isoa työntekijämäärää.

– Jos kasvusuunnitelmat toteutuvat, niin ilman muuta yritys on kasvu-uralla myös henkilöstömääränsä suhteen. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan perustaa tänne mitään valtavaa armeijaa tai byrokratiaa, Voutila sanoo.

Nyt katseet suunnataan mobiilimarkkinoille. Voutilan mukaan yritys kehittää sovelluksia, joiden avulla pelaajat voivat ostaa erilaisia tuotteita pelaamisen aikana suoraan pelin sisältä.

– Me uskomme, että kuluttaminen siirtyy jatkossa myös verkkokaupan puolella suoraan mobiiliin, Voutila selittää.