Pohjalaisrinteille päästäneen uuden vuoden tuntumassa – hiihtää voi Lehtimäellä

Viikonlopuksi odotetaan kylmenevää, osin pakkasta. Se tietää lumetuksen käynnistymistä Seinäjoen Joupiskalla, Lapuan Simpsiöllä ja Vimpelin Lakiksella. Teuvan Parrassa asiaa vielä harkitaan ja Vaasan Öjbergetillä lumetuksen uskotaan siirtyvän ainakin viikolla eteenpäin. Hiihtää voi mm. Lehtimäellä ja Kuortaneella.

Kotimaa
Martti Kivisaari uskoo lumetuksen pian käynnistyvän Joupiskan rinteillä.
Martti Kivisaari uskoo lumetuksen pian käynnistyvän Joupiskan rinteillä.Pasi Takkunen/Yle

Pohjanmaan hiihtokeskuksissa varaudutaan jo viikonlopun pakkasiin. Rinteillä lumetus on tarkoitus nyt käynnistää pitkän mustan syksyn päätteeksi.

– Jos sääennusteet pitävät paikkansa, niin näyttää tässä vaiheessa hyvältä. Lumetuksen valmistelut on jo aloitettu. Nyt letkutetaan ja asetetaan tykkejä paikoilleen. Sitten kun on tarpeeksi pakkasta lumettaminen voi alkaa napista painamalla, sanoo Lapuan Simpsiön ja Seinäjoen Joupiskan vetäjä Martti Kivisaari.

– Taloudellisesti kannattavinta lumetus on silloin, jos pakkanen liikkuu -10 asteen molemmin puolin. Mutta tietysti lumetus pitää aloittaa vähän pienemmälläkin pakkasella. Tuollainen -5 astetta, silloin me käynnistetään lumetus, tietää Kivisaari.

Jääkiekon pelausta Seinäjoen urheilukeskuksessa.
Seinäjoen jääurheilukeskuksessa on runsaasti luisteluvuoroja niin jääkiekon pelaajille kuin kuntoilijoillekin, niin lapsille kuin aikuisillekin.Pasi Takkunen/Yle

Jos jouluna ei laskettelu onnistu, niin ulkourheiluun on monta mahdollisuutta.

Seinäjoella pääsee luistelemaan ja joillakin paikkakunnilla voi myös hiihtää.

Esimerkiksi Lehtimäen Valkealammella ensilumen ladut ovat jo hyvässä kunnossa ja Kuortaneen urheiluopistolla hilelatu eli tekolumilatu on ollut käytössä useita viikkoja.

Joulu näyttää suuntaa koko vuoden taloudelliseen tulokseen

Liikevaihdon kannalta lumeton joulu on selkeä menetys hiihtokeskusyrittäjille. Nyt valoa odotetaan uudesta vuodesta.

– Kyllähän joulusesongin menettäminen on aika ratkaisevaa. Se tietää noin 20 prosentin pudotusta koko vuoden myyntiin. Tässä vaiheessa on selvää, että jouluksi ei saada rinteitä auki. Mutta ehkä uudeksi vuodeksi, jos pakkasia riittää, ennakoi Kivisaari.