Ruplan kurssi uhkaa hyydyttää Kuusamon kevätmatkailua

Ensi kevään myynti Venäjälle on toistaiseksi täysin seisahduksissa. Vuodenvaihteen sesongista selvitään aiemmin varatuilla ja maksetuilla matkoilla, mutta matkailuyrittäjät toivovat ruplan kurssin oikenemista.

Kotimaa
Rukan laskettelurinne
YLE / Sauli Antikainen

Ruplan kurssin romahdus uhkaa hyydyttää venäläisten matkailun kevättalvella Ruka-Kuusamo-matkailualueella. Sen sijaan vuodenvaihteen matkailuun ruplan alamäki ei ole ehtinyt vaikuttaa, koska venäläiset ovat varanneet matkansa Kuusamoon jo kesällä tai alkusyksyn aikana.

Kevään tilanne on venäläisten osalta surkea, sanoo Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho.

– Ensi kevään varaustilanne on täysin seis. Mutta uskon, että rupla tästä vielä nousee ja tilanne tasaantuu, Aho sanoo

Varaukset tehtiin ajoissa

Venäläiset kirjauttavat Rukakeskuksen majoituspaikoissa joulun ja uudenvuoden aikaan keskimäärin 20 000 yöpymisvuorokautta.

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Ahon mukaan koko vuoden 2014 aikana venäläisten määrä kasvaa Rukakeskuksen majoituspaikoissa.

- Näin siksi, että majoitusvaraukset on tehty aiemmin syksyllä.

Kulutusta vähemmän

Vaikka määrällisesti venäläisiä saapuu hyvin Kuusamoon, heidän kulutuskäyttäytymisensä ennakoidaan muuttuvan tänä vuonna. Muun muassa Rantasipi Rukahoviin venäläiset ovat varanneet edellisvuotta huomattavasti enemmän huoneistomajoituksia hotellihuonemajoitusten sijaan.

- Tämä viittaa siihen, että venäläiset eivät käyttäisi nyt yhtä paljon esimerkiksi ravintolapalveluita, kuin edellisvuosina. Ruokaa halutaan tehdä huoneistossa itse, Rantasipi Rukahovin hotellinjohtaja Lea Riekki sanoo.

Riekin mukaan venäläisten määrä vähenee joulun ja uudenvuoden aikana Rukahovissa selvästi edellisvuodesta. Rukahovissa venäläisten yöpymisvuorokausia on kirjattu uudenvuoden ja loppiaisen välisenä aikana viime vuosina keskimäärin 1 200.

Peruutuksia kyselty

Noin 600:aa mökkiä Kuusamossa välittävä Lomarengas on myynyt majoituksia venäläisille juhlapyhiksi lähes viime vuoden tahtiin.

- Tämä johtuu siitä, että venäläiset asiakkaat varasivat mökkinsä hyvissä ajoin syksyllä ja maksoivat kerralla koko laskun. He ovat ennakoineet ruplan alamäen jo syksyllä.

- Lähes kaikki asiakkaamme ovat yksityishenkilöitä eli matkanjärjestäjien kautta ei juurikaan tule asiakkaita. Alueellisesti Ruka ja Kuusamo on pärjännyt hyvin venäläisten mökkiasiakkaiden suhteen, sanoo Lomarenkaan aluepäällikkö Marko Säkkinen.

Säkkisen mukaan viime päivinä venäläisistä muutamat ovat kyselleet peruutusten mahdollisuutta.

- Mutta mitään katastrofaalista ei ole luvassa sen suhteen, mutta tilanne elää koko ajan.

Säkkinen arvelee, että ruplan alamäki näkyy Kuusamon matkailussa voimakkaana ensi keväänä.

- Venäläisten määrä vähenee silloin merkittävästi, Säkkinen ennakoi.

Kylpylähotelli Kuusamon Tropiikin johtaja Juha Partanen sanoo venäläisten määrän tipahtavan jouluna ja uutena vuotena viime vuodesta.

- Jonkin verran, Partanen toteaa.