Kauko-ohjattavat multikopterit eivät ole pelkkiä leikkikaluja – niistä on paljon hyötyä

Kevyet kamerakopterit ovat nousseet melkeinpä ilmiöksi monipuolisilla käyttömahdollisuuksillaan. Esimerkiksi pelastusviranomaisille tilanteen näkeminen ylhäältä käsin voi nopeuttaa päätöksentekoa ratkaisevasti. Kopteriammattilaiset kaipaavat nyt viranomaisilta pelisääntöjä kasvavalle alalle.

ilmiöt
Ammattiluokan multikopteri on oiva apu esimerkiksi pelastustehtävissä ja vaurioiden korjauksessa.
Videosta selviää kuinka multikopterit toimivat.

Muuramelainen yrittäjä Juhani Mikkola VideoDrone Finland Oy:stä on kehittänyt multikoptereita reilun kolmen vuoden ajan. Kaikki alkoi lennokkiharrastuksesta ja halvasta pokkarikamerasta.

– Olen lähtenyt siitä, että tehdään sellainen tuote, mitä ei ole muualta maailmalta löytynyt. Tässä on nyt oma visio siitä, mikä on maailman paras, kertoo Mikkola vaatimattomasti.

Multikoptereiden ympärille on syntymässä monenlaista yritystoimintaa. Ongelmana on, että säännöt eivät ole pysyneet teknisen kehityksen mukana.

Pystyvätkö kaikki ymmärtämään ja kantamaan vastuunsa.

Pekka Henttu

Liikenteen turvallisuusvirastossa Trafissa pohditaan kuumeisesti, pitääkö miehittämättömien ilma-alusten sääntöjä muuttaa.

Ilmailujohtaja Pekka Henttu Trafista korostaa, että virastossa kuunnellaan käyttäjiä tarkasti ja suhtaudutaan kriittisesti siihen, tarvitaanko sääntelyä vai ei.

– Periaatehan on, että ketään ei saa vaarantaa tällä toiminnalla, mutta miten se sitten taataan. Pystyvätkö kaikki ymmärtämään ja kantamaan vastuunsa, kun laitteita lennättävät. Se on meidän selvitettävä, pohtii Henttu.

Koptereita löytyy hupikäyttöön sekä tositoimiin

Netistä ostetun muutaman sadan euron kameralennokin laatu riittää hyvin hupikuvaamiseen. Juhani Mikkolan rakentamat kopterit on tarkoitettu vaativaan ammattikäyttöön.

On tarkistettu tuulimyllyn siipiä, korkeita piippuja ja muita korkeita rakenteita.

Juhani Mikkola

– Minun visioni on enempi teknisissä kuvauksissa, eli kuvataan ortokuvia tai lämpökamerakuvia. Tarkistetaan esimerkiksi erilaisia rakenteita, eli tämmöinen monipuolinen hyötykäyttö, kertoo Mikkola.

Kameralla tai muilla tarkkailuvälineillä varustetulla tasokkaalla kopterilla säästää kustannuksia perinteisiin menetelmiin verrattuna.

– On tarkistettu tuulimyllyn siipiä, korkeita piippuja ja muita korkeita rakenteita, joissa on vaurioita, listaa Mikkola.

Rajattomasti käyttömahdollisuuksia

Kopterikameroilla on miltei rajattomasti käyttömahdollisuuksia. Kopterilla saa kartoitettua vaikkapa pellon lannoitustarpeen. Lämpökameraa voi käyttää kattojen energiavuotojen tutkimiseen tai kadonneen etsintään metsästä.

Kopterinkehittäjä Juhani Mikkolaa huolettaa se, että viranomaiset ottavat kokeiluun leluvehkeitä ja hukkaavat mahdollisuudet, joita kunnon työvälineellä voisi tehdä.

Viranomaisille Mikkolan multikopteri tuli tutuksi Vihtavuoressa toissa kesänä, kun tehtaan viereen varastoitu käytetty räjähdysjäte alkoi höyrytä ja aiheutti muuan muassa sodanjälkeisen Suomen suurimman evakuointioperaation.

– Vaara-alue oli 350 metriä ja jollakin piti päästä tutkimaan, että mikä oli tilanne. Kopteri oli ainut tapa, millä se pystyttiin selvittämään, ja kuvaus tehtiin tämän kopterin prototyypillä, muistelee Mikkola.

Juhani Mikkolaa ja Pekka Henttua haastatteli Riikka Pennanen.