1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni postimerkki jää ilman leimaa – uudelleen käyttäminen kuitenkin laitonta

Esimerkiksi joulukorteista moni saapuu perille ilman leimaa. Jos leimaamattoman merkin käyttää uudelleen, syyllistyy postimaksumerkintärikkomukseen.

Kuva: Heli Mansikka / Yle

Nykyään moni kortti ja kirje saapuu perille ilman, että postimerkissä on leimaa. Kangasalalainen Kari Onnela pyysi Yle Tamperetta selvittämään, saako postimerkin käyttää uudelleen.

Tuotepäällikkö Johanna Rouhe Postin kuluttajapalveluista torpaa Karin kierrätysinnon. Jos leimaamattoman merkin käyttää uudelleen, syyllistyy postimaksumerkintärikkomukseen.

– Postimerkki on silloin täyttänyt tehtävänsä, kun se on toiminut postimaksuna esimerkiksi kirjeen kuljetuksessa. Postimerkkejä ei siis saa käyttää uudelleen, vaikka niitä ei olisikaan leimattu. 

Rouheen mukaan syyllinen leimattomuuten on kone.

– Koneellisessa käsittelyssä  saattaa tosiaan jäädä postimerkki leimaamatta. Joskus leima ei osu merkin päälle, joskus taas saattaa kaksi kirjettä lipsahtaa päällekkäin leimauslaitteeseen.

Käräjiä käyty harvoin

Postilain mukaan_ "Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä käyttää tai kierrättää postimaksuna jo käytettyä postimaksumerkintää, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, postimaksumerkintärikkomuksesta sakkoon. Yritys on rangaistava."_

Rouhe kertoo, että postimaksumerkintärikkomuksesta on myös annettu ainakin yksi tuomio.

– Muistissa on ainakin yksi poliisitutkinnan jossa syyte on nostettu ja tuomiokin tullut. Tämä tapaus oli hieman suurisuuntaisempi väärinkäyttö kuin mikään yksittäisen kuluttajan erhe.

Kovin yleistä uudelleenkäyttö – tai ainakaan kiinnijääminen – ei kuitenkaan ole.

– Yleensä  riittää, että asiakkaalle kerrotaan, ettei postimerkkejä saa käyttää uudelleen. Me suomalaiset olemme aika kuuliasta kansaa, eikä lakia tahallaan haluta rikkoa, Rouhe sanoo.