1. yle.fi
  2. Uutiset

Grahn-Laasonen ei kajoa koskiensuojelulakiin

Ympäristöministerin normienpurkutalkoot eivät ulotu arvokkaita vesistöjä suojelevaan lainsäädäntöön.

Kotimaan uutiset
Kipinänkoski Iijoessa
Yle

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ei aio avata koskiensuojelulakia. Grahn-Laasonen kunnioittaa hallitusohjelman kirjausta, jossa linjataan koskiensuojelulain pysyvän ennallaan. Kirjaus tehtiin vihreiden vaatimuksesta ja se estää muun muassa kiistellyn Kollajan tekoaltaan rakentamisen Iijoen vesistöön sekä Kemijoen yläosan vesirakentamisen. Koskiensuojelulain piiriin kuuluu kaikkiaan yli 50 vesistöä tai vesistön osaa.

- Sitä ei tällä vaalikaudella avata. Siitä on hallitusohjelmakirjauskin ja sitä ehdottomasti kunnioitan, sanoi Grahn-Laasonen eduskunnan budjettikeskustelussa torstai-iltana.

Koskiensuojelulain kohtaloa kysyi kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr). Haavisto sanoi monien ympäristöjärjestöjen pelkäävän, että Vuotoksen ja Kollajan allashankkeiden esille nostamisen tarkoituksena on koskiensuojelulainsäädännön avaaminen.

Grahn-Laasonen ajaa ympäristöministerinä tarpeettoman sääntelyn purkamista. Hänen on pelätty kajoavan koskiensuojelulakiin myös hänen aiempien kannanottojensa vuoksi.

Syksyllä 2013 Grahn-Laasonen halusi valtiolta linjapäätöksiä vesivoiman tulevaisuudesta Suomessa. Hän katsoi, että käytännössä vesivoimarakentaminen on Suomessa erilaisten lakien ja säännösten takia lähes kokonaan estetty.

Hän esitti, että sääntelyä puretaan siten, että vesivoiman lisärakentaminen ja investoinnit tulevat mahdollisiksi Suomessa lähivuosina. Grahn-Laasonen oli tuolloin Kemijoki Osakeyhtiön halllintoneuvoston jäsen

Lue seuraavaksi