1. yle.fi
  2. Uutiset

Loiste-kaupan valitus nurin – miljoonakustannus kainuulaisille

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Loiste-sähköyhtiökaupasta tehdyn valituksen. Valituksesta syntyneet kustannukset maksavat lopulta sähköyhtiön asiakkaat.

Kotimaan uutiset
Energiayhtiö Loisteen kyltto katolla.
Tiia Korhonen / Yle

Sotkamon kunnan sähköyhtiökauppa ei ollut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan lainvastainen. Hallinto-oikeus on hylännyt Sotkamon kunnanvaltuuston päätöksestä tehdyn valituksen. Valituksen teki silloinen Sotkamon kunnankamreeri Irene Toppinen kesäkuussa 2013.

Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppisen mukaan hallinto-oikeuden päätös oli odotetunlainen.

– Alun perinkään en ymmärtänyt oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen lähtökohtiä. Sen tässä nyt voi sanoa.

Kajaanin kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan ja Loiste-sähköyhtiön hallituksen jäsenen Vesa Kaikkosen mukaan valitus käy kalliiksi kainuulaisille sähkönkäyttäjille.

– Valituksesta tuli yhtiölle ja kunnille yhteensä noin miljoonan euron kustannukset. Kustannukset koostuvat jo sovitun kauppapäivän siirtämisestä, koroista, maksuista ja sen sellaisista.

Kaikkonen kummeksuu valittajan asemaa valitushetkellä. Vahinkoa on aiheutunut niin Sotkamon kunnalle, Kajaanin kaupungille ja Loiste-yhtiölle.

– Iso menetyshän se miljoona euroa on. Olen puolustanut aina kunnallista valitusoikeutta, mutta kyllä joku viisaus näissä pitäisi olla. Nyt kyseessä on taloudesta varmasti ymmärtävän ihmisen valitus, niin kyllähän tämä vähän oudolta tuntuu. Valittaja taisi olla vielä Sotkamon kunnan virassa, ennen kuin hän jätti sen valituksen, sanoo Kaikkonen.

Kustannukset jaetaan omistusten mukaan

Valituksesta aiheutuneet kustannukset jakautuvat omistusten suhteessa Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan kesken.

– Mutta on korostettava vielä, että kun menettäjä on sähköyhtiö, niin lopulliset kustannukset maksaa sähkönkäyttäjä, toteaa Vesa Kaikkonen.

Kun menettäjä on sähköyhtiö, niin lopulliset kustannukset maksaa sähkönkäyttäjä.

Vesa Kaikkonen

Sotkamon kunta ja Kajaanin kaupunki ostivat viime vuonna E.ON Sverigen ja Karhu Voiman osuudet E.ON Kainuusta ja perustivat Loiste-sähköyhtiön.

Sotkamon kunnankamreeri Irene Toppinen teki Sotkamon kunnanvaltuuston kauppaa koskeneista päätöksistä kunnallisvalituksen.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti torstaina, ettei päätösten kumoamiseen ole aihetta. Oikeus perustelee päätöstään sillä, että valituksenalaiset päätökset eivät ole valituksissa esitetyillä perusteilla lainvastaisia. Lisäksi päätöksiin ei voida kunnallisvalituksin hakea muutosta niiden tarkoituksenmukaisuutta koskevilla perusteilla.

_Oikaisu 19.12. klo 11:32: Vesa Kaikkonen on Kajaanin kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja. Hän siirtyy kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi 12. tammikuuta. _

Lue seuraavaksi