Irakin kurdijoukot sanovat murtaneensa Isisin saarron Sinjarvuorella

Tuhansia ihmisiä on ollut saarroksissa vuorella elokuusta asti. Kurdien edustajan mukaan saarto murrettiin hyökkäyksessä, joka oli tähän asti suurin ja menestyksekkäin yksittäinen hyökkäys Isisiä vastaan.

Ulkomaat

Irakin kurdijoukot sanovat murtaneensa ääri-islamilaisen Isis-järjestön saarron Sinjarvuorella, jossa tuhansia ihmisiä on ollut elokuusta asti saarroksissa. Monet saarroksissa olleista kuuluvat jesidi-vähemmistöön.

Kurdien peshmerga-joukkojen komentajan mukaan he ovat turvanneet evakuointireitin, jonka kautta saarroksissa olleet pääsevät vuorelta.

Pohjois-Irakin kurdialueen tiedustelujohtajan Masrour Barzanin mukaan valtaukseen osallistui noin 8 000 kurdien peshmerga-joukkojen taistelijaa. Yhdysvaltain johtama liittouma on lisäksi tehnyt alueella ilmaiskuja Isisiä vastaan.

Barzani kertoo, että kurdijoukot valtasivat kahdeksan kylää edetessään vuorelle. Operaatio oli hänen mukaansa suurin yksittäinen hyökkäys Isisiä vastaan ja myös menestyksekkäin.

Isisin hallussa on edelleen Sinjarin kaupunki vuoren eteläpuolella sekä useita ympäristön kyliä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on puolestaan ilmoittanut, että Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuissa Irakissa on kuollut viime viikkoina kolme Isisin korkeaa johtajaa sekä useita komentajia. Kuolleiden joukossa ei ole Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP