1. yle.fi
  2. Uutiset

Supo: Muut valtiot salakuunnelleet matkapuhelimia Suomessa

Aiemmin on kerrottu, että Ruotsissa ja Norjassa epäillään vakoilua valetukiasemien avulla.

Kotimaan uutiset
Suojelupoliisin nimikyltti
Yle

Myös Suomessa on salakuunneltu matkapuhelimia valetukiasemien avulla.

– Suomeen ja suomalaisiin kohdistuu jatkuvasti ulkovaltojen tiedustelua. Siinä hyödynnetään lukuisia teknisiä menetelmiä, joita käytetään muun muassa puhelinten ja puhelinliikenteen seuraamiseen. Tietojemme mukaan keinovalikoimaan kuuluvat myös niin sanotut valetukiasemat, suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo Yle Uutisille.

Supo ei kuitenkaan halua kertoa, missä tätä tapahtuu, eikä avata tarkemmin erilaisia teknisiä ratkaisuja. Supo ei myöskään kerro, ketä se epäilee vakoilusta.

– Siitä valitettavasti en pysty antamaan tarkempia tietoja. Jos me paljastaisimme yksityiskohtaisia tietoja siitä, mitä me tiedämme tahoista, jotka mahdollisesti ovat tiedustelun takana, tai näistä teknisistä menetelmistä, niin samalla paljastaisimme omat tietomme ja menetelmämme vastapuolelle. Se auttaisi vastapuolta pääsemään päämääriinsä. Sitä viimeksi toivomme, Rantala sanoo.

Hän huomauttaa, että Suomen valtion hallinnossa on paljon tietoa, joka liittyy EU-politiikkaan, puolustuspolitiikkaan, tuleviin vaaleihin, yritysten huipputekniikkaan ja keksintöihin.

– Suojelupoliisi on kauan painottanut, että matkapuhelimia ei yleensä pitäisi käyttää herkistä tai salaisista aiheista puhumiseen. Se on paras tapa välttää riskejä. Pitää olla tietoinen siitä, että joku muu voi tietämättäsi saada tietoa asioista, jotka jaat matkapuhelimessa.

Lue seuraavaksi