1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suureet puolueet tyrmäävät Grahn-Laasosen jätevesiratkaisun

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on huolissaan politiikasta, jossa lykätään ympäristönsuojelutoimia.

Kuva: Yle

SDP:n, keskustan ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäajan pidentäminen ei ole riittävä ratkaisu. Suurten puolueiden mielestä pelkän aikalisän sijasta asetuksen sisältöä pitäisi muuttaa.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti eilen torstaina, että vuonna 2011 voimaantulleen haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen siirtymäaikaa pidennettäisiin kahdella vuodella, vuoteen 2018 asti.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoo olevansa huolissaan Grahn-Laasosen harjoittamasta politiikasta.

– Minua huolestuttaa ylipäätään tällainen politiikka, jossa lykätään ympäristönsuojeluasioita. Ensin soiden suojelussa ja nyt vesien suojelun osalta, Backman sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

Grahn-Laasonen on jo aiemmin ehtinyt laittaa jäähylle pitkään valmistellun soidensuojeluohjelman.

"Peli pitäisi viheltää poikki"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan pelkkä aikalisä ei riitä, vaan jätevesiasetuksen sisältöä pitäisi muuttaa.

– Aikalisän aikana olisi mahdollista muuttaa ympäristönsuojelulakia ja jätevesiasetusta sillä tavoin, että vain rannoilla ja pohjavesialueilla sovellettaisiin nykyistä asetusta, Tiilikainen ehdotti.

Hänen mielestään muilla alueilla, eli valtaosalla haja-asutusaluetta, asetuksen toteutuminen pitäisi arvioida aina kun asuinkiinteistölle haetaan rakennuslupaa.

Tiilikainen arvelee, että ministeri on päätynyt samoille linjoille hänen esityksensä kanssa.

– Ministerikin on ilmeisesti vähän samaan suuntaan päätynyt. Hän ei vain pystynyt tekemään ratkaisuja, vaan lykkäsi asioita eteenpäin jälleen kerran, Tiilikainen näpäytti.

Perussuomalaiset on puolestaan vaatinut koko jätevesiasetuksen kumoamista. Puolueen mielestä ympäristöministerin esitys on hallituksen silmänkääntötemppu.

– Temppu on se, että kun aikaa lisätään kaksi vuotta, niin eihän se ratkaise tätä ongelmaa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoi.

Lindström huomautti myös, että jatkoajan pidentäminen aiheuttaa sen, että ihmiset eivät uskalla tehdä investointeja.

– Nyt ihmiset ajattelevat varmaan, että kun tulee kaksi vuotta jatkoaikaa, niin okei minä mietin edelleen, koska he olettavat, että tässä tapahtuu vielä jotakin. Tämä peli pitäisi viheltää poikki ja leipoa tämä pulla aivan uusiksi, Lindström sanoi.