1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Esa Saarisen puukottajalle ei rangaistusta – todettiin syyntakeettomaksi

Espoon käräjäoikeus ei tuominnut Esa Saarista puukottaneelle miehelle rangaistusta. Miehen todettiin tehneen tapon yrityksen syyntakeettomana. Hänet on oikeuden mukaan päästettävä heti vapaaksi. Käytännössä mies kuitenkin jää hoitoon.

Kotimaan uutiset
Esa Saarinen
Jyrki Valkama / Yle

Filosofi ja professori Esa Saarisen puukotusjutun tuomio on annettu Espoon käräjäoikeudessa. Oikeuden mukaan 21-vuotias mies teki tapon yrityksen syyntakeettomana eikä häntä tämän vuoksi tuomita rangaistukseen.

Saarista puukotettiin Espoossa Dipolin edustalla viime maaliskuun alussa, kun hän oli menossa Aalto-yliopistoon pitämään luentoa. Saarinen sai puukotuksessa vamman keskivartaloon. Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta murhan yrityksestä.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli lääketieteellisten selvitysten ja läheisten kertomusten perusteella ollut ainakin puoli vuotta ennen tekoa psyykkisesti sairas. Hän oli teon aikaan ollut ulkoiluluvalla pois Auroran sairaalasta. Mielisairaus oli vaikuttanut miehen kykyyn harkita tekoa, minkä vuoksi hänen katsottiin syyllistyneen murhan yrityksen sijaan tapon yritykseen. Mielentilatutkimuksessa todettiin lisäksi, että mies oli teon aikaan syyntakeeton.

Käräjäoikeuden mukaan mies on vapautettava. THL:n arvion mukaan hän on kuitenkin tahdosta riippumattoman sairaalahoidon tarpeessa.

Lue seuraavaksi