1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Joulukuusia, joulukuusia, niitä on ainakin puolitoista miljoonaa!

Koteja koristavat taas joulukuuset. Niitä laitetaan Suomessa noin 1,5 miljoonaa. Joka kolmas niistä on erityisesti joulukuuseksi kasvatettu, mutta vain yksi kymmenestä on tuontitavaraa ja loput kotimaisia. Joulukuusiperinne on Suomessa sekä vanha, että melko uusi

luonto
Joulukuusilla ja havuköynnöksillä voi koristeltu Saimatalo Savonlinnassa.
Joulukuusilla ja havuköynnöksillä voi koristaa vaikka kokonaisen talon, kuten Saimatalo Savonlinnassa.Yle / Paavo Koponen

Suomessa joulukuusi on ilmeisesti perua uskonpuhdistaja Martti Lutherin joulukuusen kuvista. Kuuseen liittyy sekä kristillisiä, että pakanallisia piirteitä. Vihreät oksat ovat vanhastaan kuvanneet hedelmällisyyttä.

– Kyllä 1700-luvulta löytyvät ensimmäiset historialliset merkinnät suomalaisista joulukuusista. Ne liittyvät oikeastaan nimipäiväkuusiperinteeseen. Hienommissa perheissä lapsille annettiin nimipäivälahjaksi paperiesineillä koristeltu kuusi. 1800-luvun alusta löytyvät ensimmäiset merkinnät kartanopiireissä varsinaisista joulukuusista. Mutta sielläkin annettiin jokaiselle perheenjäsenelle oma kuusi. Tiedetään, että 1829 eräässä helsinkiläisessä kartanossa olisi annettu lahjaksi kahdeksan joulukuusta, kertoo Metsämuseo Luston museoisäntä Eero Knaapi.

– Kodeissa joulukuusi yleistyi kuitenkin hitaasti. Tapa levisi koteihin 1920-luvulla kansakoulujen kautta. Nykyinen runsaasti koristeltu, sanotaan herkutteleva joulukuusi, on amerikkalaista perua. Se on Walt Disneyn ja Aku Ankan vaikutusta, samoin kuin punaisiin puettu joulupukki. Suomalainen joulupukki oli pitkään nuuttipukin ja joulutontun välimailla, harmaat villavaatteet, karvahattu ja turkki nurinpäin päällä ja naamari tai muu naamiointi kasvoilla, Eero Knaapi kertoo.

Puuntuotannon jouluinen verso

Joulukuusia viljellään yhä enemmän. Joka kolmas joulukuusi on ihan varta vasten tarkoitukseen kasvatettu. Se nimenomaan vaatiikin kasvattamista, sillä taimien ympäriltä on heinät poistettava, jotta alaoksatkin kasvavat, oksia ja latvoja pitää leikata vuosittain jotta puusta tulee muotopuhdas, tanakka ja tuuhea ja niin edelleen.

– Joulukuusi sopii hyvin kasvatettavaksi esimerkiksi sähkölinjojen alla, missä ei muu puuntuotanto käy. Samoin metsitettävät pellot sopivat kuusen viljelyyn. Enemmistö Suomen joulukuusista on toki ihan kotimaisia metsäkuusia, jotka on luvan perästä haettu omasta tai jonkun tuttavan metsästä. Ulkomailta tuodaan erilaisia joulupuita, mutta niiden osuus on vain kymmenkunta prosenttia, kertoo metsänhoitaja Pertti Vento Suomen Metsäkeskuksen Savonlinnan toimistosta.

– Paitsi kuuset, myös kuusen havut tekevät kauppansa. Niitä käytetään köynnöksiin, kransseihin ja muihin koristeisiin. Se onkin mukavaa, että tämmöiset vanhat askareet säilyvät ja samalla kuusiviljelmistä koituu tuloja tänne maakuntiin, Eero Knaapi muistuttaa.

Viljelyssä onkin erilaisia kuusilajikkeita, esimerkiksi okakuusi, pihta, mustakuusi tai melko suosittu Serbian kuusi. Mutta kyllä se aito suomalainen metsäkuusi vielä pitää pintansa.

Lue seuraavaksi