1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tornio saa LNG-terminaalin

Manga LNG ryhtyy rakentamaan nesteytetyn maakaasun terminaalia Tornion Röyttään tammikuussa. Manga LNG on Outokummun, SSAB:n, Skangassin ja EPV Energian yhteisyritys.

talous
Havainnekuva Tornioon rakennettavasta LNG-teminaalista
Outokumpu

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi syyskuussa investointitukea Tornion terminaalihankkeelle. Nyt tehty investointipäätös varmistaa rakennustöiden alkamisen.

LNG-terminaalin toimittaa Wärtsilä, joka käynnistää rakennustyöt Tornion sataman läheisyydessä sijaitsevalla työmaalla tammikuussa. Terminaalin on arvioitu valmistuvan vuonna 2018.

Rakennustyömaan arvioitu työllisyysvaikutus on 260 henkilötyövuotta. Investointi maksaa noin 100 miljoonaa euroa.

Outokumpu investoi noin 30 miljoonaa euroa siirtyäkseen käyttämään nesteytettyä maakaasua Tornion tehtaallaan. Outokummun lisäksi maakaasua ryhtyy hyödyntämään myös SSAB Raahen tehtaallaan.

Outokumpu korvaa maakaasulla propaanin käytön. Raahen tehtaalla maakaasulla korvataan nestekaasun käyttöä. Tulevaisuudessa terminaali voi toimittaa nesteytettyä maakaasua myös laivoihin.

Tornion Röyttään rakennetaan suurten LNG-laivojen vastaanotto-, purku- ja bunkrausasemat, kaasun höyrystyslaitteistot ja 50 000 kuution varastosäiliö. Kaasun jakelu vaatii myös putkiston rakentamisen Röyttän teollisuusalueelle sekä autolastausterminaalin säiliöautoille.

Torniosta nesteytetty maakaasu kuljetetaan Pohjois-Suomen ja Pohjois-Ruotsin asiakkaille säiliöautoilla tai junilla.

Lue seuraavaksi