Tulevaisuuden koulussa seinätkin liikkuvat oppilaan tarpeiden mukaan

Kokkolan Torkinmäelle rakennetaan uusi elinkaarimallin mukainen koulu. Tavoitteena on tarjota eri-ikäisille sopiva ympäristö ilmiöpohjaiseen kasvuun, oppimiseen, opettamiseen ja opetusharjoitteluun.

Näkymä koulun pihalta. Kuva: Linja Arkkitehdit Oy:n luonnos

Torkinmäelle nouseva kokonaisuus koostuu päiväkodista, koulusta ja Keski-Pohjanmaan YES-keskuksesta. Kaikki kolme tahoa sitoutuvat yhteisiin kasvatusperiaatteisiin.

Elämänkaari-ajattelussa varhaiskasvatus- ja perusopetus muodostavat kokonaisuuden. Se alkaa päiväkodista ja esiopetuksesta ja mahdollistaa opetuksen perusopetuksen luokilla 1–9.

Samoissa tiloissa toimii myös Keski-Pohjanmaan YES-keskus, jossa käy päivittäin oppilasryhmiä myös muista kouluista. Iltaisin ja loma-aikoina keskuksessa voi järjestää tapahtumia ja leirejä.

Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajaopiskelijat tekevät harjoittelunsa Torkinmäen koulussa. Koulussa kehitetään yhteistyössä yliopistokeskuksen kanssa tulevaisuuden oppimisen malleja sekä kokeillaan ja otetaan käyttöön uutta opetusteknologiaa.

– Uudisrakennus antaa mahdollisuuden suunnitella uusia ja rohkeita ratkaisuja tulevaisuuden varhaiskasvatusta, koulua ja opetusharjoittelua varten, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Joustavuudella tilat eri-ikäisille

Uusi rakennus perustuu solumalliin. Kaikki kerrosalat mukaan lukien se on kooltaan noin 7 200 neliömetriä.

Uudisrakennus antaa mahdollisuuden suunnitella uusia ja rohkeita ratkaisuja tulevaisuuden varhaiskasvatusta, koulua ja opetusharjoittelua varten.

Kaksikerroksisen rakennuksen tilat jakautuvat toimintojen mukaan neljään siipeen. Soluissa oppimistilat on jaettavissa pienempiin ja isompiin tiloihin siirtoseinien ja verhojen avulla.

– Rakennuksen runko ja väliseinien siirrettävyys mahdollistavat muuntojoustavuuden. Siivet toimivat omina palo-osastoina, jolloin rakennuksen pitkässä elinkaaressa on mahdollista muuttaa tiloja toiseen käyttötarkoitukseen, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Talotekniikassa on huomioitu tilakohtainen säädettävyys sekä mahdollisuus yhdistää erilaisia tiloja. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monikäyttöiset tilat eri-ikäisille – niin lapsille kuin opetusharjottelijoille.

Keskeiselle paikalle tulee aularavintola, joka palvelee rakennuksen kaikkia käyttäjiä. Siellä on mahdollista järjestää myös tapahtumia.

Kokkolan kaupunginhallitus valitsi 18.12. kokouksessaan koulun ja päiväkodin palveluntuottajaksi YIT Rakennus Oy:n / Caverion Suomi Oy:n ja rahoittajaksi SEB Leasing Oy:n. Hankkeen valmistelu sai rahoitusta Tekesin Huippuostajat -ohjelmasta.

Rakennuksen on tarkoitus ottaa käyttöön vuodenvaihteessa 2016–2017.