1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijat ihmeissään: Pikkulinnut havaitsivat lähestyvän tornadon satojen kilometrien päästä

Lintujen on havaittu muuttomatkallaan osaavan väistää myrskyjä. Nyt tehty havainto on ensimmäinen, kun lintujen on todettu paenneen pesimäaluettaan lähestyvää rajuilmaa. Miten linnut saavat ennakkovaroituksen myrskystä?

Yhdysvaltalaiset lintututkijat tekivät viime huhtikuussa hämmästyttävän havainnon. Paikannuslaitteilla varustettujen pikkulintujen todettiin paenneen seutua lähestynyttä tornadoa, vaikka myrsky oli vasta satojen kilometrien päässä.

Havainto tehtiin Appalakkien vuoristoseudulla. Tutkimuksen alkuperäinen tarkoitus oli testata paikannuslaitteiden toimivuutta kaikkein pinimmillä linnuilla. Pikkuruisia lähettimiä oli kiinnitetty kultasiipikerttuleiden (_Vermivora chrysoptera) _selkiin.

Vain yhdeksän grammaa painavat linnut olivat saapuneet muuttomatkaltaan 5 000 kilometrin päästä Kolumbiasta ja asettuneet pesimäseudulleen Tennesseen osavaltioon.

Vuoden 2014 huhtikuussa riehui Yhdysvalloissa kymmeniä tornadoja, jotka aiheuttivat valtavaa tuhoa ja kaikkiaan 35 ihmisen kuoleman. Lintutukijatkin saivat eräänä päivän varoituksen lähestyvästä tornadosta, jolloin he keskeyttivät lintujen tarkkailun ja hakeutuivat suojaan.

Myrskyn mentyä ohi lintujen käyttäytymine  paljastui havaintotiedoista. Kaikki tutkitut linnut olivat tehneet ennennäkemättömän pakomatkan 700 kilometrin päähän Meksikonlahdelle. Muutaman päivän kuluttua ne palasivat takaisin.

Havainnosta kertova tutkimus on julkaistu Current Biology -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Miten linnut havaitsevat kaukaa lähestyvän myrskyn?

Lintutieteilijät ovat tienneet, että muuttomatkallaan olevat linnut saattavat väistää myrskyaluetta. Nyt tehty havainto on kuitenkin ensimmäinen, kun jo pesimäalueelleen saapuneet muuttolinnut ovat väistäneet myrskyä.

Häkellyttävää on, että linnut lähtivät pakomatkalleen, kun myrsky oli vielä usean sadan kilometrin päässä.

Todennäköisin selitys asialle on, että linnut ovat "kuulleet" tornadon aikaansaaman äänen. Tornado saa aikaan matalataajuista jyrinää, jota ihmiskorva ei kuule. Tornadon infraäänen tiedetään etenevän jopa tuhansia kilometrejä ja tämä voi toimia ennakkovaroituksena, jonka linnut saattavat aistia.

Infraäänten uskotaan toimivan myös eräiden muuttavien lintujen, kuten jalohaukkojen suunnistusapuna, kertoo Kalifornian yliopiston tutkija Henry Streby BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kyky havaita lähestyvä myrsky on todennäköisesti laajemminkin käytössä lintumaailmassa, mutta nyt saatu havainto oli lintututkijoille ensimmäinen. Havainnot saattavat kuitenkin lisääntyä, kun tutkijat alkavat asentaa lisää paikannuslaitteita lintuihin.

Tennesseessä myrskyn aikana paikalla olleet lintubongarit tekivät hyvin vähän havaintoja, joten on mahdollista, että kultasiipikerttuleiden ohella muutkin siivekkäät pakenivat tornadoa.