1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jos pandat saadaan Suomeen, ne saavat kotinsa Ähtäristä – suunnitelmat etenevät vauhdilla

Maa- ja metsätalousministeriö valitsi perjantaina Ähtärin eläinpuiston Suomeen mahdollisesti saapuvien pandojen sijoituspaikaksi. Ähtärissä ollaan tyytyväisiä ratkaisuun, ja seuraavaksi matkataankin jo Kiinaan saakka solmimaan esisopimusta.

Kotimaan uutiset
Panda.
China-Wild Panda Rescue

Suomeen mahdollisesti tulevat pandat sijoitetaan Ähtärin eläinpuistoon. Pandoja tavoitteli myös Ranuan eläinpuisto, mutta maa- ja metsätalousministeriössä on vakuututtu, että Ähtärillä on parhaat valmiudet vastaanottaa pandat.

Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski on uutiseen tyytyväinen.

– Ähtärillä oli pidemmällä oleva suunnitelma, ja valmistautuminen pandan vastaanottamiseen eläinsuojelullisessa mielessä ja yhteydet Kiinaan eläintieteellisellä tasolla ratkaisivat varmaankin tämän, Seppäkoski kertoo.

Mauno Seppäkoski tähyää karhuaitaukseen.
Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno SeppäkoskiYLE / Anne Rahjola

Seppäkosken mukaan Ähtärissä oli tehty jo hyvin syvälle meneviä suunnitelmia ylipäänsä pandan suojelusta, mutta myös uhanalaisen lajin hyvinvoinnista sekä ravitsemisesta ja lääkitsemisestä. Taloudellinen puoli on vielä ratkaisematta.

– Nyt ollaan vasta menossa neuvottelemaan Kiinaan, ja siellä ratkaistaan se, koska pandojen tulo Suomeen olisi mahdollista.

Suunnitteilla myös kotimaista bambutuotantoa

Mauno Seppäkoski sanoo, että pandan ruokinnasta ei koidu eläinpuistolle ongelmia.

– Pandat syövät bambua pääosaksi, eikä sen kuljettaminen Suomeen ole vaikkapa kukkia tai kasveja kalliimpaa. Bambuntuotanto on myös erittäin tehokasta, ja neuvotteluja on jo käyty esimerkiksi bambun kasvattamisesta Suomessa.

Seppäkoski korostaa päätöstä ennen kaikkea eläinsuojelullisesta näkökulmasta.

– Pandan ehdoilla mennään, ja lajin lisääntyminen on paitsi kiinalaisille myös kansallisestikin tärkeä asia. Se on siis pelkästään hieno asia, että Ähtäri valittiin (sijoituspaikaksi).

Ähtärin eläinpuistosta ollaan lähdössä heti ensi vuoden alussa Kiinaan solmimaan esisopimusta maa- ja metsätalousministeriön johdolla, ja Kiinasta odotetaan myös vastavierailuja Ähtäriin. Mauno Seppäkosken mukaan pandojen saaminen Suomeen saakka voi kestää vuosia.

Lue seuraavaksi